Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV Zrt. KT Hrlevl janur

 

Soros KT ls janur 17.

Az els napirendi pont keretben az idei munkabrelleg s a rendkvli lethelyzetekhez kapcsold juttatsokrl trgyalt a KT. A MV Zrt. tervezett talaktsa miatt Wikidl Istvn munkaer gazdlkodsi vezet a szervezeti egysgekre leosztott ves segly- s munkabrelleg keret negyedvenknti felosztsra tett javaslatot. A nagyobb ltszm szervezeti egysgekre leosztsra kerl, a kisebb ltszm irnytsi egysgek keretsszege pedig sszevonsra kerl az optimlisabb gazdlkods rdekben. A felhasznls elveirl s az I. negyedves keretsszegekrl a munkltati jogkrgyakorlk rtestst kapnak. A javaslatot a KT elfogadta.

Msodikknt tjkoztat hangzott el a bren kvli javadalmazsi rendszer 2013. vi juttatsairl, az elemek s az sszeg vonatkozsban. Wikidl Istvn kiemelte, hogy a munkavllalk szmra lehet legkedvezbb megoldssal szeretnk a juttatst biztostani. A humnerforrs igazgat a tavalyi vltozatot terjesztette el a VT-en, mert a tulajdonostl nem kapott mozgsteret. A munkltat elfogadva a szakszervezeti javaslatot az Erzsbet utalvny 8000 Ft-ra trtn emelsre azzal a felttellel tette meg ajnlatt, hogy az adt levonjk a keretsszegbl. Az elemek kzl kiesik az internet a jogszablyvltozs miatt. Ismertette a rezsi kltsg s a deviza hiteltrlesztst, mely csak els hallsra j. Az egszsgbiztosts rendszere most van kialakulban, de ezt nem az alacsony keresetek fogjk hasznlni. A 2013.vi brajnlata a munkltatnak 0% volt.

A harmadik napirend kapcsn trgyalta a testlet a gpjrm hasznlati megllapodst, melyet a munkajog vezetje, dr. Nemeskri-Kutln Endre ismertetett. A jogos agglyok megfogalmazsa utn tdolgoztk a megllapodst. Az elz nem tartalmazta hogyan sznik meg a megllapods. Mostantl a kt fl kln-kln is felmondhatja. A szablyozs nem ad felmentst a krtrtsi felelssg all sajt hiba esetn.

A klnflken bell ttekintette a testlet a plyzati kirst az ingatlanok rtkestsre s a munkaprogramot.

Soros KT ls janur 24.

Elsknt a MV Zrt. MSZSZ-ben a Dokumentum Menedzsment Rendszer (DMS) mkdtetse s a trsasgi vezets dnts elkszti tmogatsa rdekben tervezett szervezeti vltoztatsokrl, illetve az ingatlangazdlkodsi igazgatsg tevkenysgnek szervezeti mdostsrl ( a laksgazdlkodsi s az MTR-IGM rendszerrel kapcsolatos tevkenysg tadsa a MV Vagyonkezel Zrt-nek) valamint a vltozssal sszefggsben a munkavllalkat rint tervezett intzkedsekrl trgyalt a testlet. Sokkal rugalmasabb teszi a szervezet mkdst, ha a laksgazdlkodssal s hasznostssal kapcsolatos feladatok egy trsasgba kerlnek, ez lesz a MV vagyonkezel Zrt. mondta Szaniszl gnes.

Kovcs Attila ingatlangazdlkodsi igazgat szbeli kiegsztsben elmondta, hogy a vltoztats a MV csoport talaktshoz is kapcsoldik, szeretnk a duplikcit megszntetni. A laksgazdlkodssal pldul mindenki foglalkozott, gy amikor problma volt a felelst nem lehetett megtallni. A KT hinyolta, hogy az ingatlangazdlkodsi szakmai tevkenysgeket szablyoz utastsok mdostsa nem trtnt meg az MSZSZ vltoztats tervezett idpontjig.

A DMS rendszer bevezetsrl Varga Andrs kiemelt szakrt a kvetkezket mondta: elklnlt rendszereket hasznlunk trsasgonknt, nem elg hatkonyak, fejlesztsk kltsges. A rendszerek kztti kommunikci nem megoldott.

A klnflken bell az NVP Zrt. SZMSZ-vel kapcsolatos krdsek megfogalmazsban dnttt a testlet.

Soros KT ls janur 30.

Trgyaltunk a Nemzeti Vasti Plyamkdtet Zrt. Szervezeti s Mkdsi modelljre vonatkoz munkltati elterjesztsrl. Bnhidi - Nagy Attila humnerforrs igazgat bemutatta Vlgyesi Zsoltot, aki jelenleg a MV Zrt. Felgyel Bizottsg elnke, valamint az NVP Zrt. vezrigazgatja. Vlgyesi Zsolt elmondta, hogy eredmnykzpontnak vallja magt. A magyarzatok irrelevnsak, az eredmnytelensg nem rdem. Miutn megszlettek a dntsek azokat vgre kell hajtani.

Ezek utn Horvth Istvn a MV Zrt. KT elnke a testlet tagjai ltal az rsos elterjesztssel kapcsolatban elkldtt krdsek vlaszadsra krte fel a vezrigazgatt. Az 56 krds az alaptstl a tulajdonoson t a munkavllalk jvbeni helyzetvel foglalkozott. A vlaszok sorn elmondta a vezrigazgat, hogy az NVP Zrt-t a Nemzeti Vagyonkezel Zrt. alaptotta, de a trsasg majd tkerl a MV Zrt. vagyonkezelsbe. A szervezeti mkdssel kapcsolatosan kifejtette, hogy a trsasg mkdsben a terleti igazgatsgoknak jut fontos szerep. Sok felvetett krdsre mg nincs vlasz, mert a folyamat j nhny rszlete kidolgozs alatt van.

Bnhegyi- Nagy Attila MV Zrt. a szervezeti krdsekre adott vlaszban kitrt arra, hogy a munkavllalk jogutdlssal kerlnek t az NVP Zrt.-be, a MV Zrt-ben marad a szolgltatsi tevkenysg (logisztika, oktats, humnszolgltats...). Az aktv egyeztets kveten a KT arrl dnttt, hogy az elkvetkezend idszakban tovbb kell folytatni a trgyalst, mivel nagyon rvid az id a tevkenysgek tadsra kitztt prilis 1-ig s nagyon sok krdsre nem kapott teljes vlaszt. A KT tagjai kifejtettk, hogy a marad MV Zrt. szervezeti struktrjt is szeretnk ltni.

A msodik napirend keretben konzultci megtartsra kerlt sor az rdekkpviseleti tevkenysg elltshoz kapcsold munkavgzs alli mentesls gyakorlati vgrehajtsrl. Dr. Szab Imre elmondta, hogy az a cl, hogy a MV csoport vllalatainl egysgesen alkalmazzk a MV Zrt.-nl kiadott utastst. Mivel a szakszervezetekkel a konzultcit gy zrtk le, hogy megllapods nem szletett, gy szigoran a konzultci tartamra tartz idt veszik figyelembe. Az zemi tancs s a munkavdelmi kpviselk szablyozott keretek kztt veszik ignybe a trvnyben biztostott munkaid kedvezmnyt. A szakszervezeti tisztsgviselk szmra szigoran ellenrztt igazolssal trtnik az ignybevtel. Az SAP-n bell az idelszmolsok korrekten trtnnek, ezrt egyre tbb cg lp be a rendszerbe. A veznylknl mg egyes helyeken a rgi beidegzdsek mkdnek, Szab Imre egyttmkdst javasol. Az utasts megjelent a MV rtestben, de ennek rtelmezse nem egysges a hlzaton erre mr a testlet tagjai hvtk fel az elterjeszt figyelmt. Tovbbi krsknt hangzott el az SAP-n bell a kszenlt, gpjrmoktats, szabadsg elszmolsa s ezen napokon a kszenlt engedlyezse, rgztse a rendszerben.

A klnflk napirendi pontban Horvth Istvn tjkoztatta a testletet arrl, hogy a 2013. els negyedvi fizetsi elleg s segly keretek sszegrl s a felhasznls elveirl a Humnerforrs Igazgatsg tjkoztatja a munkltati jogkrgyakorlkat.

 

Bodnr Jzsef

KT elnkhelyettes, sajtreferens

 

 

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: