Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV Zrt. KT mrciusi hrlevl

 

A MV Zrt. KT soros lse, mrcius 7.

Az els napirend keretben tjkoztat hangzott el a MV Zrt. szolglati helyein a munkavllalk munkavgzsi krlmnyeinek javtsa rdekben erre az vre tervezett beruhzsi, karbantartsi s feljtsi munklatokrl. A munkltat ltal tadott tblzatbl kiderl, hogy a munkakrlmny javt beruhzsi munkknl a KT javaslatra elsbbsget kaptak a WC- s kzmos kialakts, szennyvzbekts munki, mg a karbantartsi  feladatoknl a vizesblokkok valamint a nylszrk javtsa, cserje, amelyre tervek kszltek. Bodolayn Bakk Ilona vezet hangslyozta, hogy az egyes munkkhoz bert becslt kltsgek tjkoztat jellegek, pontosabb meghatrozsuk a mszaki tervek, razott kltsgvets elksztse utn lesz lehetsges. Madcsi Gbor azt emelte ki: a munkakrlmnyeket javt beruhzsokhoz szeretne segtsget adni, hogy az elgedettsg megjelenjen a munkahelyeken.

Msodikknt trgyalta a testlet a trsadalombiztostsi nyugelltsrl, a MV VEK s a MV- ESLY programrl, valamint a nk 40 ves jogosultsgi idvel trtn nyugdjba vonulsnak s a korhatr eltti ellts ignybevtelnek sztnzse cm utasts tervezett. Megfogalmazsra kerlt az regsgi nyugdj, mely letkortl fggetlenl a nk kedvezmnyes 40 ves jogosultsgi id alapjn megllaptott nyugelltsa is, s a korhatr eltti regsgi nyugdjak megszntetsrl, a korhatr eltti elltsrl s a szolglati jrandsgrl szl 2011. vi CLXVII. trvny 7.-ban meghatrozott jogosultaknak jr ellts.

A klnflkben munkabr elleg odatlsrl valamint szocilis seglyekrl dnttt a testlet.

 

Rendkvli KT ls 2013. mrcius 12.

Elsknt trgyals s konzultci zajlott a MV Zrt., MV Szolgltat Kzpont Zrt. s az NVP Zrt. SZMSZ trgy elterjesztsekrl s az rintett trsasgoknl a munkltat szemlyben bekvetkez vltozsok munkavllalkat rint krdseirl. Bnhidi Nagy Attila humnerforrs igazgat elmondta, hogy a munkltati jogkrgyakorls tekintetben tovbbra is a MV struktrjt kveti az elterjeszts. A Startba kerl minden munkavllal, jogi szemlyisgknt mg megmarad a Gpszet s a Trakci. Ez kormnyzati dnts lesz. A tervezett MV Holding osztalkbl, a Start a kzszolgltatsi szerzdsbl, a Plyamkdtets llami tmogatsbl mkdik majd. Dr. Nemeskri-Kutln Endre munkajogi vezet kiegsztjben elmondta, hogy kztulajdonban lv vllalati tszllsrl van sz. tad-tvev munkltat megllapodst kt, melyet hromoldalv kvnnak bvteni. A KT tagjai ltal elzetesen sszelltott krdsekre vlaszoltak, majd a szbeli javaslatokra, krdsekre reagltak. Arra a krdsre, hogy milyen ltszmokkal jnnek ltre a trsasgok a kvetkez vlaszt kaptuk: a MV Holding 70 f, a MV Szolgltat Kzpont Zrt. mintegy 2000 f, mg az NVP Zrt. nagyjbl 16000 fvel alakul meg. Krdses maradt a menetkedvezmny tovbbi sorsa a maradknl s a szolgltat kzpontba kerlknl.

A msodik napirend keretben a MV Zrt. tulajdon dl ingatlanok nyilvnos plyzati eljrson trtn rtkestsrl tjkoztatta a testletet Gyenes Tibor MV Vagyonkezel Zrt. ingatlanhasznostsi igazgatja. A tulajdonos 2012 decemberben dnttt egyes dlingatlanok rtkestsrl. Jelenleg hrom dl rtkestsre kerl sor, mintegy 440 milli forint rtken. Ezen dlk nyilvntartsi rtke 45,7 milli forint, becslt forgalmi rtke 258,7 milli forint. Az igazgat elmondta mg, hogy a vastzem mkdshez nem szksges ingatlanok tadst az MNV Zrt. rszre 2013-ban meg kell tenni. Ez 2100 ingatlant rint, mely azt jelenti nem marad rtkestsre sznt ingatlan.  A tuzsri Tisza part ton lv dl megvsrlsra a Vasutasok Szakszervezete adott be rvnyes plyzatot. A KT hozzjrult az dl eladshoz.

A klnflk napirenden bell rendkvli lethelyzetbe kerlt munkavllalk szocilis seglyrl dnttt a KT.

Rendkvli KT ls 2013. mrcius 19.

A KT tovbbi egyeztetst folytatott a MV Szolgltat Kzpont Zrt. s az NVP Zrt. SZMSZ trgy elterjesztsekrl az Mt. 264. (1) (2) a) s az rintett trsasgoknl a munkltat szemlyben bekvetkez vltozsrl az Mt. 265. (1)(2)(3) pontjai alapjn. Bnhidi-Nagy Attila humnerforrs igazgat bejelentette, hogy a MV Zrt. talaktsnak prilis 1-re tervezett idpontja mdosul, de konkrt dtumot csak a bankokkal lefolytatott eredmnyes trgyals utn tud mondani. A KT napirendknt trgyalta az Ingatlangazdlkodsi igazgatsg szervezett rint vltozsokat. A tma trgyalsa sorn tbb olyan szrevtel rkezett mely alapjn a kvetkez lsen jra napirendre veszi a tmt.

A klnflken bell rendkvli szocilis illetve temetsi seglyben dnttt a testlet.

 

A MV Zrt. KT soros lse, mrcius 21

A KT bels egyeztets folytatott a MV Zrt. tulajdonban, vagyonkezelsben lv laksok brleti djnak szablyozsra s meghatrozsra vonatkoz utasts-tervezetrl. A brleti dj utasts kezelje kln a MV csoport munkavllalit, akik foglalkoztatspolitikai indokkal 5 vre kaptk meg a lakst. Egy msik kategriban a nyugdjasok rszre mrskelt piaci alap lakbr, az egyb brlk rszre pedig piaci alap lakbr kerljn megllaptsra.

 

Msodikknt trgyalta a KT a MV Vagyonkezel Zrt. Szervezeti s Mkdsi Szablyzatnak mdostsrl szl elterjesztst. Kovcs Attila ingatlangazdlkodsi igazgat kiemelte, hogy a msodik lpsre kerl sor, mely a duplikcik megszntetsre sszpontost. A MV Zrt-ben marad 8 f a vagyonkezeli jogok kezelsvel s az MNV Zrt. koordincival foglalkozik. Ezen tl a teljes IGI ltszm tkerl a Vagyonkezel Zrt-be. Fut Imre Vagyonkezel Zrt. vezrigazgat hangslyozta, hogy az ingatlanzemeltetst tovbbra is az IK Kft-vel kvnja elvgeztetni. A KT sszefoglal vlemnynek s javaslatainak meghallgatsa utn vlaszoltak a felvetd krdsekre, elmondtk, hogy az prilis 1-jei talakts itt sem valsul meg, de ez j alkalom arra, hogy mkdsi gyakorlatot szerezzenek. Az tmeneti idszakban a cgek terleti kzpontjai prhuzamosan vgzik tevkenysgket. A KT jelezte a munkavllalkat rint KSZ, br, VBKJ, menetkedvezmny stb. juttatsokban az eddig elrt jogokban nem lehet visszalpni.

 

Harmadik napirendi pontknt tjkoztatt hallgatott meg a kibvtett (MV Start KT, MV Gpszet KT, MV-Trakci KT s MV Zrt. KMvB) lsen a MV Zrt. s a MV csoportba tartoz alaptevkenysget vgz trsasgok 2012. vi zem- s vagyonbiztonsgi helyzetnek alakulsrl, valamint a 2013. vi feladatokrl. Fldhzi Gyrgy vastbiztonsg vezet kiemelte, hogy az elvavult mszaki berendezsek s a tszervezsek sorozata ellenre javult a vasti kzlekeds biztonsga, mely a vasutasok ldozatvllalsnak ksznhet. A Nemzeti Kzlekedsi Hatsg az ves ellenrzse sorn nem llaptott meg a vasti kzlekeds biztonsgt veszlyeztet hinyossgot. A KT s a KMvB tagjai krdseire szakmai vlaszokat adott az elterjeszt. Pcsonyi Zoltn VPB vezet a tavalyi vagyonbiztonsgi helyzetrl elmondta, hogy fordulpont volt az rzsvdelemben. Ahol bevezettk az rzsvdelmi tervet, mind az utasok, mind a vasutas munkavllalk krben ntt a biztonsgrzet. Krdsre vlaszolva elmondta, hogy a vagyonvdelmi tevkenysgben rszt vev vasutas munkavllalkat megjutalmaztk.

 

Bodnr Jzsef 

KT elnk-helyettes,

sajtreferens

 

 

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: