Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

HRLEVL

MV Zrt. KT hrlevl

A MV Zrt. KT soros lse, mrcius 28.

Az els napirend keretben tjkoztat hangzott el a MV Zrt. tulajdonban, vagyonkezelsben lv laksok brleti djnak szablyozsa s meghatrozsa cm utasts tervezetrl Kovcs Attila, Ingatlangazdlkodsi igazgat s Fut Imre, a MV Vagyonkezel Zrt. vezrigazgatja rszrl. Az IGI igazgatja az utasts tervezethez szbeli kiegsztsben kifejtette: ahol tudtk aprlkosan felmrtk az ingatlanokat, hogy az utastsba betudjk dolgozni a nvel s cskkent tnyezket. Felhvta a figyelmet a laks llomny vi 300 MFt-tal terheli meg a MV Zrt. kltsgvetst. Mint megtudtuk, mintegy 4200 laks van nyilvntartva, ebbl a szombathelyi szmla kibocst egysg 200 db. szmlt bocst csak ki, ennek az okt is tisztzni kell. A szablyozs clja nem a nyeresg, hanem legalbb nullszaldsra hozni az ves kltsgeket. A KT tagjai szerint a beszedett brleti djak legalbb 50%-t vissza kellene forgatni a laksok mszaki llapotnak megrzsre. A laksbrleti utasts tervezet nagymrtkben csak mszaki szempontokat vett figyelembe, szemben a 69/2009 utastssal. Elhangzott az is hogy a laksbrlket hrom csoportba kellene osztani: 1. foglalkoztatsi szempontok alapjn lakskiutalsban rszesltek, 2. nyugdjas, volt munkavllalk s hozztartozik, 3. egyb brlk, hasznlk. Ezen szempontokat figyelembe vve kellene a szablyozst kialaktani. Az igazgat viszontvlaszban emlkeztetett arra, hogy a felelssg s a munka is egy kzbe lett integrlva, a Vagyonkezel Zrt.-be.

Msodikknt trgyalta a testlet a 2013. II. negyedvi segly s a munkabrelleg felosztsra tett munkltati javaslatot. A szervezeti talaktsval sszefggsben csak mrcius 31.- ig lett meghatrozva a szocilis s munkabrelleg keret. Az talakts csszsa miatt a keretet az velejn elfogadott szempontok alapjn prilis 30.-ig hosszabbtottk meg a felek.

A harmadik napirenden bell trgyalt a testlet a munkltat szemlyben bekvetkez vltozsrl, a MV Zrt. munkavllalit rint jogi, gazdasgi, szocilis kvetkezmnyeirl az tad (MV Zrt.) s az tvev (NVP Zrt., MV SZK Zrt., MV Vagyonkezel Zrt.) munkltatk kztt ltrejv megllapods-tervezetrl. Az tad s tvev munkltatk megllapodst ktnek egymssal a munkavllalkat rint s rvnyben lv utastsok s szerzdsek tekintetben. A KT s a Munkltat megllapodtak az egyeztets folytatsrl.

A klnflken bell elksznt a testlet Pappn Janics Judit KT tagtl, aki prilis 1-jn nyugdjba vonul. A testlten bell a szocilis bizottsg vezetje tovbb a rehabilitcis bizottsgban a KT deleglt tagja volt. Horvth Istvn elnk javaslatot tett a szocilis bizottsg vezetsre Fldi Mihly szemlyben a rehabilitcis bizottsgba pedig Kr Istvnt javasolta. Amit a testlet egyhangan elfogadott.

Rendkvli KT ls, prilis 11. Elsknt trgyals s konzultci zajlott A MV Zrt. adatvdelmi s adatbiztonsgi szablyzata cm utaststervezetrl. Tth Tihamr, a MV Zrt. bels adatvdelmi felelse bevezetjbe elmondta rendkvl sszetett jogterletrl van sz. Az informci vdelmi szakterlet feladata: A MV Csoport informatikai biztonsgi, szemlyes adatvdelmi, minstett adat s zleti titok vdelmi feladatainak elltsa, valamint a MV Zrt. kzrdek s kzrdekbl nyilvnos adatainak kzzttele. A szakterlet felptst, kapcsolatrendszert s szablyozst rszletesen bemutatta. A munkavllalkra vonatkozan kiemelte, hogy a Munka Trvnyknyvrl szl 2012. vi I. trvny hatroz meg ltalnos magatartsi kvetelmnyeket. Amely szerint a munkavllal munkaidejn kvl sem tansthat olyan magatartst, amely klnsen a munkavllal munkakrnek jellege, a munkltat szervezetben elfoglalt helye alapjn kzvetlenl s tnylegesen alkalmas munkltatja j hrnevnek, jogos gazdasgi rdeknek vagy a munkaviszony cljnak veszlyeztetsre. Kilnyi Lszl informatikai biztonsgi szakrt szbeli kiegsztst kveten a KT tagjai kiemeltk, hogy a munkavllalk szmra kiemelten fontos a szablyozs megismerse. Az olyan technikai eszkzkrl, amelyek a munkavllalk megfigyelsre is alkalmasak rintetteket tjkoztatni kell. Ennek mdjra javasoltk a munkltati jogkrgyakorlk tjn trtn tjkoztatst.

Soros KT ls, prilis 18. Munkltati tjkoztat hangzott el a szakmai oktatsi tevkenysg BGOK-n belli vgzsnek tapasztalatairl, szemlyi trgyi feltteleinek biztostsrl, a vasutas munkavllalknak a kpzsi rendeletben (19/2011. (V.10.) NFM) meghatrozott vizsgkra trtn felksztsrl. Tura Szvetlna, a BGOK igazgatja elmondta, hogy 2011 szn szletett dnts a szakmai oktatsi tevkenysg BGOK-ba trtn thelyezsrl. 2012. janur 2-tl 45 forgalmi, flls oktattiszt, illetve 23 TEB-es oktatt vett t a BGOK. Az tvett munkavllalk vastszakmai kpzsben vettek rszt, hatsgi vizsgt kellett tenni. Keszmann Jnos kpzsfejlesztsi s idszakos oktatsi vezet az oktati leterheltsggel kapcsolatban elmondta, hogy a hagyomnyos nappalos munkarendben nehezen kezelhet, a dmpingben jelentkez kpzsi feladatok vgzse. A jogszablyi kereteket figyelembe vve szletett meg a veznyelt munkarend az oktatk rdekben. A KT tagjai elmondtk, hogy tapasztalatuk szerint mg mindig gond van a klnbz eszkzkkel kapcsolatban pl. a szkennels. Az oktatk leterheltsgt is vizsglni kell, mert a jelenlegi ltszmmal nehezen vgezhet el a feladat. A megvltozott vizsgakvetelmnyekre val felkszts komoly felkszlst, ignybevtelt jelent az oktatk szmra. A KT megtlse szerint az oktati ltszm a vrhat feladatok miatt nem cskkenthet. Az optimalizlsi elkpzelseket is szeretn megismerni a KT, mert az oktatknak a helyi munkavgzsi folyamat vltozsait is kvetni kell s a gyakorlati munkavgzsre is idt kell biztostani. A kvetkez tmaknt trgyalt MV Zrt. 2013. vi kpzsi tervt ismertetve Kiss Mria szemlyzetfejleszts vezet elmondta, hogy a terv elksztsekor a kpzsi katalgusnak a struktrja megvltozott a vrhat szervezeti vltozsokra figyelemmel. Felhvtk a munkltati jogkrgyakorlk figyelmt, hogy azokat a munkavllalkat kldjk diplomt ad kpzsre, akikrl meggyzdsk, hogy kpesek megszerezni. A korbbi vekben tbben a legjobb tudsuk, akaratuk s szndkuk ellenre sem tudjk a kpzseket befejezni, vagy nem kpesek a nyelvvizsgt megszerezni. Ennek az vnek az a legnagyobb programja, hogy a vastszakmai kvalifikcikat az SAP LSO rendszerben nyilvn lehessen tartani. Dobs Lszl humnpolitikai szakrt kiegsztsknt elmondta, hogy az adatok feldolgozst 2011-ben elkezdtk. Nagyon komoly munkt jelentett az adatok feldolgozsa. A munkavllalkra vonatkoz teljes kvalifikci nyilvntartsa a cl s gy minden ktelezettsg tervezhet lesz. Az elhangzottakra a KT tagjai azt az szrevtelt tettk, hogy nagyon imponl a tervezs, de sajnos a kpzsek gyakorlati alkalmazsa sorn nha mg a szmtgpes alapismeretekkel is gond van.

Soros KT ls, prilis 25. Elsknt a MV Zrt. tulajdonban, kezelsben s brlkijellsi jogban lv laksok kiutalsra tett javaslatot Dorozsmai va humnerforrs menedzsment vezet. A napirend trgyalsn jelen voltak a terleti humnpartner vezetk is. Szbeli kiegsztsknt Vincze Brigitta humnpolitikai szakrt elmondta: az Ingatlangazdlkodsi Igazgatsg orszgosan a pcsi, szegedi, szombathelyi s budapesti terleten jellt meg res, kiutalhat laksokat. sszesen 15 darab lakshoz lehetett hozzrendelni a csoportszint foglalkoztatspolitikai lakskrelmeket. Budapesten tovbbra is kevs a kiutalhat laks, a 2 laksra 20 munkavllali krelmet lehetett figyelembe venni. A miskolci s a debreceni terleten az IGI nem jellt meg kiutalhat lakst. Ezt kveten egyttes dnts szletett a kiutalsokrl.

A msodik napirend keretben konzultcit folytatott a testlet a MV Zrt. tulajdonban s vagyonkezelsben lv laksok brleti djnak szablyozsrl s meghatrozsrl. Kovcs Attila ingatlangazdlkodsi igazgat hangslyozta, hogy a piaci brleti djhoz val igazodst kell clul tzni. Elmondta, hogy 2006-ban volt utoljra lakbremels, ezrt a korrigls mint tnyez szerepeljen. 2012-ben vizsgltk a szerzdseket melybl csak 9%, mely 2009 utn kttetett. A 4200 laks vizsglatbl kiderl, hogy az 1994-2009 kztti szerzdskts a teljes laksllomny 55%-a. Azt is kiemelte, hogy a laksok mindssze 5%-a rtkesthet. A szempontrendszer kialaktsa a felmrs alapjn kszlt. A KT tagjai tbb javaslatot tettek, ilyen a lakbrminimum megllaptsa, valamint az ONYSZ bevonsa a dnts elksztsbe.

Bodnr Jzsef

KT elnk-helyettes, sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: