Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

 

MV Zrt. KT jlius-augusztus hrlevl

Jlius 18-19-n a MV Zrt. KT kihelyezett lst tartott Esztergomban s Visegrdon

Az ls egyik programjaknt a KT kpviseli rszt vettek jlius 18-n az Eslyteremt gondolkods konferencin a MV Zrt. szkhzban. A megnyit beszdet Dvid Ilona a MV Zrt. elnk-vezrigazgatja tartotta, ezt kveten Papp Zoltn a Vasti Algazati Prbeszd Bizottsg soros elnke, a VSZ elnke ksznttte a rsztvevket. A megnyitt kveten Rka-Kvesi Patrcia a MV Zrt. Eslyegyenlsgi Bizottsg elnke szlt a nk, a megvltozott munkakpessgek, a rendkvli lethelyzetbe kerlk, a nagycsaldosok, a vasutas nyugdjasok helyzetrl kiemelve, hogy a ktelezn tl is teljest a MV Zrt. Ezutn a Vasutasok Szakszervezete ltal alaptott Eslyegyenlsgi Dj tadsra kerlt sor, melyet Simon Dezs a VSZ ONYSZ elnke vehetett t, Papp Zoltntl. Az nneplyes pillanatok utn kerlt sor az "ESLYEGYENLSGI TERV 2013-2016" alrsra. A MV Zrt. rszrl Dvid Ilona elnk-vezrigazgat, a munkavllali kpviseletek rszrl a trsasgnl mkd szakszervezetek elnkei, a KMvB elnke, a KT rszrl pedig Horvth Istvn KT elnk ltta el kzjegyvel a dokumentumot. Ezt kveten kerlt sor a konferencia eladsainak megtartsra. Elsknt dr. Krtys Gbor Az egyenl bnsmd s az eslyegyenlsg elmozdtsnak trvnyi szablyozsa tmakrben tartott eladst majd a nk munkaer piaci helyzetrl Dr. Konc Katalin egyetemi tanr rtekezst hallgattk meg a konferencia rsztvevi. Gyri Ildik Sikertrtnetek Magyarorszgon cmmel konkrtumokat mutatott be.Hogyan csinljk msok kitekints a diszkriminci tilalmnak klfldi gyakorlatra cmmel Lehoczkyn dr. Kollonay Csilla eladst hallgattk nagy figyelemmel a jelenlvk. Zrsknt dr. Gregor Katalin az Egyenl Bnsmd Hatsgtl kiemelte az elmlt idszak magyar vonatkozs vizsglatok eredmnyt.

A kihelyezett rtekezlet kvetkez programjaknt a KT tagjai megtekintettk Esztergom lloms terletn lv feljtott szocilis pletet. A feljtsrl Nagy Tibor a Vagyonkezel Zrt. budapesti Terleti kzpontvezet-helyettese adott tjkoztatt. Elmondta, hogy az plet feljtsa mr tbb ve szerepelt a tervekben, de a kivitelezst 2013-ban tudtk vgrehajtani. Az pletet a MV Csoport lenyvllalatainak munkavllali hasznljk (Trakci, Start, Szolgltat Kzpont Zrt.) A kivitelezsi kltsg 48 M Ft volt. A KT tagjai megllaptottk, hogy a munklatok megfelel minsgben kszltek el, de sajnlattal ltjk, hogy a helyisgek bels kialaktsa sorn nem trekedtek az azonos rendeltets (vizesblokk, ltz) helyisgek kzs kialaktsra. Minden hasznl cg munkavllalja rszre kln vizesblokkot alaktottak ki. A KT mr korbban is hangslyozta, hogy a munkakrlmny javts sorn a kltsgek optimalizlst jelentheti az azonos funkcij szocilis helyisgek kzs hasznlata. Sajnos a forgalmi terlet munkavllali a feljts elnyeibl nem rszesltek, pedig a munkakrlmnyi helyzetk indokolja a srgs munkltati intzkedst. A KT arrl dnttt, hogy a feljtsi munkkrl tovbbi rszletes informcit kr.

A kihelyezett ls programjban szerepelt a rszvteli (zemi tancs) s az rdekvdelmi (szakszervezet) kpviseletek egyttmkdsnek lehetsgeirl val egyeztets, trgyals. A MV Zrt. KT a VDSZSZ Szolidarits szakszervezet meghvst elfogadva errl Visegrdon konzultlt szakszervezeti vezetkkel. A rendezvnyen Gask Istvn, a VDSZSZ Szolidarits elnke, mint a VASZ elnke illetve Papp Zoltn VSZ elnk VASZ trselnke adott tjkoztatst a szvetsg mkdsrl s a jvbeni elkpzelsekrl. Ezt kveten a szakszervezetek s az zemi tancsok kapcsolatrl folytatottak eszmecsert a rsztvevk. A szakszervezeti elnkk elmondtk, hogy kiemelten fontosnak tartjk az zemi tancsokkal val kapcsolattartst. Ebben kiemelt szerepe van a MV Zrt. KT-nek. Horvth Istvn KT elnke elmondta, hogy a KT mr korbban is mindent megtett a munkavllali kpviseletek szoros egyttmkdse rdekben. Ezrt kapott meghvst a rendezvnyre Fbin Klmn, aki tbb ciklusban is trselnki funkcit tlttt be s aktv alaktja volt a kapcsolatoknak. A MV Csoport vllalatainl pedig mkdik a Kzponti zemi Tancsok egyttmkdsi fruma a KT Kerekasztal. A felek arrl llapodtak meg, hogy az egyttmkds lehetsges terleteirl tovbb folytatjk a trgyalst.

 

A MV Zrt. KT soros lse, augusztus 6. Elsknt a forgalmi szolglattevk zrt csoport e-mail rendszernek hasznlatrl szl elnk-vezrigazgati utasts-tervezetrl konzultlt a KT. A testlet tagjai ltal sszelltott rsos vlemnyre Mucsi Attila Jzsefn forgalmi osztlyvezet vlaszolt. Ezt kveten a testlet tagjai tettek szrevteleket. Felhvtk a figyelmet az idszakos betekintsi ktelezettsg gyakorisgnak veszlyeire. A felvetsnk eredmnyes volt, mert a 15 perc mell elfogadtk a 30 percet idintervallumnak. A KT tagjai elmondtk, hogy a tvrdai tevkenysg nem terhelhet egysgesen a forgalmi szolglattevkre, mivel ez a kzlekeds biztonsgval sszefgg tevkenysg. Ezrt a KT javasolja vizsgljk meg rehabilitlt munkakrknt a nappali szolglatba bellthat-e a munkavllal. Az utasts-tervezet rendelkezseit az VU-ban kell szablyozni. A KT javasolta, hogy trelmi idvel lptessk hatlyba az tervezett intzkedst, mert a vgrehajt terleten augusztus 26-ig nem hajthat vgre az VU-k mdostsa. Az elterjeszt elfogadta a javaslatot. A KT forgalmi terletet kpvisel tagjai felhvtk a figyelmet a vonatkzlekedshez kapcsold rsbeli rendelkezs szablyozsra. llspontjuk szerint a tbb rendelkezsi szakaszon kzleked vonatok clllomsig trtn rtestse jelents kockzattal jr. Az elterjeszt szerint az utasts szablyozsa vgrehajthat, de elfogadja, hogy szeptember hnapban a gyakorlati tapasztalatok alapjn elemezzk a rendelkezs vgrehajtst.

 

A MV Zrt. KT soros lse, augusztus 15. Els napirendi pontknt a MV Zrt. Egszsgmegrz Program 2012.II. flvi-2013. I. flvi vgrehajtsnak tapasztalatairl, a program tovbbi mkdtetsre vonatkoz munkltati javaslatokrl adott tjkoztatst Dorozsmai va humnerforrs menedzsment vezet. Elmondta, hogy elemzs kszlt visszamenleg 3 vre, melyben megllaptottk, hogy Miskolc terletrl volt a legtbb ignybe vevje a programnak. Alaposan vizsgltk azt is, hogy mely munkavllali krnek a legindokoltabb a rszvtel, de a munkavllalk nem vesznek rszt egyb okok miatt. Az a dnts szletett, hogy a rsztvev munkakrk listjbl kiveszik azon munkakrket, akik nem vettek rszt az egszsgmegrz programban. Vannak viszont olyan munkakrk, melyeknl indokolt a rszvtel, ilyen a felsvezetk-szerel, biztostberendezsi, lakatos, plys munkakrk. Fontosabb pszichikai s stresszes munkakrk kiemelt kezelse tovbbra is. Korbban az EBK volt a program kezelje, most tkerlt a MV Zrt. humnerforrs menedzsmenthez, ahol ltrejtt egy munkakr ennek a felgyeletre. Kollektv erej megllapods szletett arrl, hogy a munkltat 2 munkanapra a napi teljes munkaid mrtkvel (8 ra) elre veznyelten tvollti djjal fizetett tvolltet engedlyez, melynek ideje alatt a munkavllal mentesl a rendelkezsre llsi, illetve munkavgzsi ktelezettsge all. A Kzponti zemi Tancs tagjai a az Elnk-vezrigazgati utasts-tervezethez elmondtk javaslataikat, melyet a munkltat elfogadott.

Msodikknt Wikidl Istvn humnerforrs gazdlkods vezet az rsbeli elterjesztshez fztt szbeli kiegsztst. Annak tmja: A munkltati jogutdls sorn a MV SZK Zrt. s VK Zrt. rszre tadott segly s munkabr elleg keretsszegekrl tjkoztat s a MV Zrt. irnytsi terlet I-XII. havi keretnek a felosztsra tett javaslat volt. A MV SZK Zrt. s a MV VK Zrt. fel trtnt ltszmmozgs kvetkeztben fellvizsgltk az ves seglykeretet a temetsi s a rendkvli lethelyzetek kezelsre, valamint a nagycsaldosok rszre elklntett keretsszeget a jniusi ltszmterv alapjn ltszm arnyosan osztottk fel. A Plyavast I-XII. havi keretsszegt megkapta. Az tadsra kerl ltszmnl az arnyos seglyfeloszts elveit kell alkalmazni. Munkabrelleg keretek esetben a ltszm s idsarnyos keretfelosztst a KT elfogadta.

Klnflken bell rendkvli lethelyzetbe kerlt munkavllalk (viharkr, lakstz, csaldi tragdia, hossz betegsg) szocilis seglyezsrl dnttt a testlet. Munkabrelleg odatlsre csak a funkcionlis szervezetek ltszmainak megismerse utn kerl sor.

Bodnr Jzsef KT elnk-helyettes, sajtreferens

 

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: