Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT HRLEVL Janur

A MV Zrt. KT ls, janur 9.

Az lsen a MV Zrt. Mkdsi s Szervezeti Szablyzat I.-II. ktetnek mdostsrl, valamint a MV Zrt. munkltati jogkrgyakorls rendjrl s a helyi fggelk ktsre feljogostott vezetk krrl cm EVIG utastsrl trgyalt a testlet.

A munkltat rszrl Rka Kvesi Patrcia humnkoordinci s szervezetfejlesztsi vezet szbeli kiegsztsknt sszefoglalta az elterjesztst. Ezt kveten vlaszolt az elzetesen megkldtt krdsekre. Majd a BGOK igazgatja dr. Tura Szvetlna indokolta a kpzs/oktats MV SzK Zrt.-be val kiszervezst. Elmondta, hogy elssorban a jogszablyi vltozsok, a kltsgek racionalizlsa, valamint az nll szolgltatknt val megjelense indokolja a tervezett vltoztatst. A BGOK-nak kt nagy megrendelje lesz, a MV Zrt. s a MV Start Zrt.. Volentn Srvri Piroska plyavasti figazgat arra a krdsre Kitl kap informcit az SzK. s, hogy mit oktasson? azt vlaszolta: brmennyire is nehezen akarnak elszakadni kollgink az eddigi gyakorlattl, akkor is gy, mint eddig, illetve a szakmai terletek jelzsei alapjn. jdonsg lesz, hogy a munkltati jogkrgyakorlkat is beltetjk egy-egy oktatsra, ahol kls szemmel nem az oktatkat fogjk kontrolllni, hanem a tapasztalatok alapjn javaslatokat elterjeszteni szakmai alapon. Mit oktasson? A hatsgi, bels, normatv utastsokon tl azokat a szakmai rendelkezseket, amelyek, mint aktulis rendelkezsek jelennek meg. A munkavllalkat rint munkltati jogutdlssal kapcsolatosan konzultci napirendre tzst javasolta dr. Szab Imre a munkajog szervezet kpviseletben, hivatkozva az Mt. 265.-ban foglaltakra. gy tlte meg, hogy a menetkedvezmny az egyetlen htrnyos elem a munkavllalkra nzve.

A munkltati kpviselk szbeli kiegsztst kveten a KT tagjai mondtk el vlemnyket, tettek fel jabb krdseket, melyek kzl hangslyozottan a kpzsi stratgia, a kifel szolgltats, a tisztkpzs jvbeni szerepe, a vidki tanmhelyek sorsa, a vastszakmai oktats megvalstsa kr csoportosultak. A szakmai krdseket Keszman Jnos BGOK kpzsvezet, mg a MV Zrt. kpzsi tervvel kapcsolatos vlaszokat Kiss Mria osztlyvezet adta meg.

Tovbb krdsknt szerepelt, hogy a tiszta profil vasti plyahlzatot mkdtet trsasg ltrehozsa napirenden szerepel-e mg, tekintettel a ltrehozott NVP Zrt.-re. A krdsre vlaszt a kvetkez lsen adnak.

A MV Zrt. MSzSz I.-II. ktetnek, valamint a MV Zrt. munkltati jogkrgyakorls rendjnek februr 1-tl trtn mdostshoz rsos javaslatcsomagot adott t a KT. Ebben szerepelt az a javaslat is, hogy a hrom nll szervezeti egysg vezetje (zemirnyt kzpont, Plyaltestmnyi kzpont, TEB kzpont) rendelkezzen helyi fggelk ktsre val jogosultsggal. A tervezett szervezeti vltoztatsokkal kapcsolatosan a KT megllaptotta, hogy a MV Zrt. jvbeni mkdsben alapvet vltoztatst a kpzs/oktats a Baross Gbor Oktatsi Kzpont februr 1-jvel trtn kiszervezse jelentene. A szakmai oktats ilyen mrtk levlasztsa az operatv tevkenysgrl slyos kockzatot jelenthet a kzlekeds biztonsgra vonatkozan. A KT felkrte a menedzsmentet a tervezett intzkeds tgondolsra s a szakmai oktatsnak a szakmai terletekre trtn visszaintegrlsra.

A KT a napirenden bell trgyalt konzultcit nem tudta lezrni, tovbbi trgyalsra tett javaslatot a nyitott krdsek rsban trtn megvlaszolsa utn.

A MV Zrt. KT soros lse, janur 14.

Els napirendi pontknt tovbbi konzultci zajlott a MV Zrt. MSZSZ-vel kapcsolatban. A munkltat megllapods-tervezeteket adott t a KT-nek, amelyekben az ingatlangazdlkodsi tevkenysg MV Vagyonkezel Zrt.-bl val visszaszervezse, valamint a MV Zrt. keretei kzl az oktatsi s kpzsi tevkenysg a MV SZK Zrt. rszre trtn kiszervezse miatti, a munkltat szemlyben bekvetkez vltozssal rintett munkavllalkkal kapcsolatos jogok s ktelezettsgek szerepeltek. A munkltat szbeli kiegsztjben elmondta, hogy az egysges vastszakmai oktatst, kpzst az SZK keretei kztt kvnja mkdtetni, az elz lsen feltett krdsekre az rsos vlaszt megkldi. Elsknt a BGOK munkavllalit rint megllapods-tervezettel kapcsolatban a KT krdseket, illetve javaslatot fogalmazott meg a munkltat fel. A teljessg ignye nlkl: Lesz-e munkaszerzds mdosts? (Nem), igaz-e hogy a jogfolytonossg kezdete februr 1.? (Munkajogi szempontbl teljesen folyamatos, a rgzts technikjt tekintve vltoztatnak). Mit tartalmaz a KSz-ek kztti klnbsg? (A felmonds s a vgkielgts mrtkt). A menetkedvezmny krdse tovbbra is sarkalatos pont a jvre nzve. Az oktatk objektv tjkoztatsa szksges az tmenet zkkenmentes lebonyoltshoz. (Az thelyezsi krelmekre a munkltat adhat engedlyt?) Az ingatlangazdlkodsi tevkenysg munkavllalit rint visszaintegrlssal kapcsolatban felmerlt, hogy a Vagyonkezel zemi Tancsa trgyalta-e a tmt? (trgyalni fogjk). Javaslatknt elmondtuk, hogy a megllapodsbl hinyzik a 16. pont, melyben a menetkedvezmny visszaadsrl kell rendelkezni.

Msodik napirendknt a MV Zrt. Kzponti Munkavdelmi Bizottsg is csatlakozott az lshez. A MV Zrt.-nl alkalmazott kzfoglalkoztats tapasztalatairl, a munkavllalk munkakrlmnyi helyzetrl s a munkavgzs munkavdelmi szablyozsrl szl elterjeszts volt a tma. A munkltat kpviseletben Kiss Gbor mkdstmogats vezet mondta el a tapasztalatokat, az lloms takartsi foglalkoztatsrl, a pihenhely kijells szempontjairl. Elmondta, hogy egy j utasts kiadsra kerlt sor, melyben rgztettk, hogy a csszsmentestsben a kzfoglalkozottak ne vegyenek rszt. A terletekrl tbb pozitv visszajelzs rkezett a munkavgzsrl, viszont ennek bvtst javasoltk (irattrazs, bels helysgek rendbettele). Tavasszal folytatdik a munkavgzs a zldterlet karbantartsval melyben kb. 900 f vesz rszt. A KT tagjai elmondtk tapasztalataikat s tovbbi javaslatokkal ltek a hatkony munkavgzs rdekben. Bojtor Tibor az MV Vagyonkezel ingatlanzemeltetsi igazgatsg vezetje jelezte, hogy konkrt terlet megjellssel kr visszajelzst, ha egy terleten ketts munkavgzs van. Volentn Srvri Piroska figazgat beszlt a ltvnyos vltozsrl, mely klssgekben tetten rhet. Tovbbra is csak olyan helyen s helyet takarthat a kzfoglalkoztatott, ahol az utazkznsg kzlekedik. A MV megtlst javtja az a foglalkoztats. Kirly Jnos kzfoglalkoztats irodavezet az indulshoz kpest jelents vltozst rzkel a vasutasok megtlsben is. Jelenleg az oktats ngy terleten zajlik, befejezsekor 83 szakaszmrnksgen indul a zldterlet karbantartsi tevkenysg. Trgyalsok folynak a kvetkez program indtsrl, mely mjus 5-tl oktber 30-ig tartana s ezt kveten egy tervezet szerint novembertl ismt az llomstakarts kvetkezne. Ez 6 terleten 1500 f foglalkoztatst jelentheti. Motoros fkasza s a munkavllalk kiszlltsra alkalmas gpjrm beszerzse tmogatott llami forrsbl valsulna meg.

A klnflkben a forgalmi osztlyvezet ltal megkldtt zrt csoport e-mail rendszer 1. sz. mellklett kaptk meg vlemnyezsre a KT tagjai. Egy rendkvli lethelyzetbe kerlt munkavllal seglyezsrl is dnttt a testlet. A munkltat tjkoztatsa szerint a temetsi seglyek az elmlt vi sszeggel fizethetk.

A MV Zrt. KT soros ls, janur 28.

Elsknt Wikidl Istvn a munkaer-gazdlkods vezetje tett javaslatot a munkabrelleg s a rendkvli lethelyzetekhez kapcsold juttatsok biztostsra a MV Zrt.-nl 2014.-re, , melyre 2500Ft/munkavllal keretsszeget biztostanak. Temetsi segly a KSZ 64. szerint 40000 Ft-ot meg nem halad admentes juttats, ha hinytalanul nyjtja be a krelmet a munkavllal. Rendkvli lethelyzetek kezelsre elklntett keret, melynek clja vis major esetn magasabb sszeg tmogats nyjtsa.(pl.: rvz, viharkr, hosszantart slyos betegsg) Szocilis segly, mely ltszm s MMK kategria arnyosan kerl felosztsra a szervezeti egysgek rszre, ezenkvl elklntett keret lett ltrehozva a nagycsaldosok karcsonyi tmogatsra. A temetsi seglyen kvl csak az MNV Zrt. visszaigazolsa utn lehet seglyt s munkabr elleget kifizetni.

A msodik napirenden bell a munkltat rszrl dr. Nemeskri-Kutln Endre munkajog vezet tjkoztatott a MV Zrt. Kollektv Szerzds 2014.vi mdostsrl s az egyttmkdsi megllapodsrl.

Harmadik napirendknt a helyszni gyakorlati forgalmi oktatsok lebonyoltsnak szablyozsra sszelltott EVIG utaststervezettel kapcsolatban konzultcit kezdemnyezett a KT. Az lsen rszt vett Volentn Srvri Piroska figazgat s Mucsi Jzsefn forgalmi osztlyvezet. Szbeli kiegsztjkben hangslyoztk, hogy ez normatv utasts, mely a kzlekedsbiztonsgval sszhangban preventv jelleggel kszlt. Ismertettk a parancsknyv tradicionlis funkcijt, a kimutathat fontos informci tadst. Sajtossga rtelmezni, alkalmazni s megrizni az informcit. Tbb, a KT tagjai ltal tett javaslatot elfogadtak mdostsknt.

A klnflken bell a KT mkdsvel kapcsolatos felvetseket trgyalta a testlet.

 

Bodnr Jzsef 

KT elnk,

sajtreferens

 

 

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: