Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

A MV Zrt. KT ls, februr 11.

Els napirendi pontknt trgyalta a testlet a munkltat javaslatt a munkabrelleg s a rendkvli lethelyzetekhez kapcsold juttatsok biztostsra. Wikidl Istvn munkaer-gazdlkods vezet szbeli kiegsztjben elmondta, hogy a 2014. vre hatlyos KSZ. szerint a rendkvli lethelyzethez kapcsold juttatsokra a munkltat munkavllalnknt 2500 forintos keretsszeget biztost. A temetsi segly kzeli hozztartoz temetse esetben tovbbra is 40.000 forint admentes juttats. Az elklntett keret clja, hogy vis major esetn magasabb sszeg tmogatst nyjtsanak a rendkvli lethelyzetbe kerlt munkavllalknak. Az erre vonatkoz krelmeket a helyi zemi tancs a munkltati jogkrgyakorl alrsa, valamint a szksges mellkletek csatolsa utn a KT rszre megkldi. A szocilis segly a korbbi vek tapasztalatai alapjn ltszm s MMK arnyosan kerlt felosztsra. Ezltal az alacsonyabb kereset munkavllalkat foglalkoztat szervezeti egysgeken, a rszorultsg elve alapjn magasabb sszeggel tmogathatk a kollgk.

Msodik napirendknt a MV Zrt. szervezeti egysgeinl tartand zemi tancs s munkavdelmi kpvisel vlasztssal kapcsolatos feladatok trgyalsa zajlott. Elksztsknt munkajogszok s a KT-KMvB elnkeinek rszvtelvel egyeztets trtnt, ahol a jogszablyok s az llamtitkri tjkoztat levl rtelmezsvel, egysges llspontra jutottak a felek. A MV Zrt. legtbb irnytsi s vgrehajtsi egysgn a megvlasztott zemi tancs, zemi megbzott, munkavdelmi kpvisel s munkavdelmi bizottsg mandtuma lejr, ezrt az a javaslat szletett, hogy a 2011. jlius 31-ig megvlasztott zemi tancsok, zemi megbzottak, illetve a 2010-ben 4 vre vlasztott munkavdelmi kpviselk s bizottsgok alaktsk meg szervezeti egysgk vlasztsi bizottsgt. Ahol 2011. augusztus 1. utn vlasztottak zem tancsot s munkavdelmi kpviselt, illetve alaktottak munkavdelmi bizottsgot, ott nem kell vlasztst tartani.

A MV Zrt. KT soros lse, februr 25.

Els napirendi pontknt tjkoztat hangzott el a Plyavasti zemeltetsi Figazgatsg mkdsnek tapasztalatairl, s a mszaki, technolgiai, zemeltetsi tevkenysgek koordincis feladatairl. Vlentn Srvri Piroska figazgat elmondta, hogy a szakmai fosztlyok megsznsvel szlesedett a figazgati jelenltet ignyel feladatkr. A szakmai irnytsra tovbbra is szksg van az elvi szablyozs, s az elvi felgyelet biztostsa miatt. Marknsan egytt kell mkdni, a rend s a fegyelem az elsdleges. Az zemeltets s a fejleszts - beruhzs a konszenzusos j egyttmkdsen kell, hogy alapuljon a jvben is. Az aktulis problmk kzl a vizsgakvetelmnyek, az oktats, kpzs szervezse j tpus ltsmdot ignyel a vgrehajtsi szervezeteknl is. A terleti igazgatsgok ltszmbl megbzsra kerlt egy-egy szemly, akik a koordinlst vgzik. A szakmai szervezetek s rdekkpviseletek ltal fellvizsglt, javaslatnak megfelelen cskkentett vizsga krdssor megkldsre kerlt a vizsgakzpontba, a kapcsolattarts a HR feladata. Az oktatssal s a sikeres vizsgkkal kapcsolatban a figazgat kiemelte, hogy tanuls nlkl nem megy. Mrciustl mr az tvizsglt, mdostott vizsga krdssor lesz a hlzaton.

Krdsre vlaszolva hangslyozta, hogy az gyflkapcsolat s rtkests a jobb mkds rdekben kzvetlenl a vezrigazgat-helyettes irnytsa al kerlt. A munkakrlmny javt intzkedsekkel kapcsolatban elmondta, hogy ami a figazgatsg hatskrbe tartozik az llomsfejlesztsek rvn valsul meg. A KT tagjai jeleztk, hogy fontosnak tartjk az utastsok rendbe ttelt. A szakmai osztlyvezetk azt vlaszoltk, hogy ki- s tdolgozs alatt vannak az utastsok. Virg Istvn Hd s Alptmnyi osztlyvezet kiemelte, hogy a j alptmnyre lehet j plyt pteni s hangslyozta, hogy j rvzvdelmi intzkedsi terv szksges, mely letszer, rtelmezhet s vgrehajthat.

Msodikknt a MV Zrt. kezelsben lv brlaksok helyzetrl, klns tekintettel a Miskolc MV-telep, a Hungria krti laktelepeket rint munkltati intzkedsekrl, illetve az MNV Zrt. rszre tadott laksok helyzetrl adott tjkoztatst Dr. Korss Boglrka, a vagyonkezelsi s gazdlkodsi igazgatsg igazgatja. A Miskolc MV-teleppel kapcsolatban jelenleg nem tudjk feloldani az res, kiutalhat llapot laksok kiutalsra vonatkoz moratriumot, mivel jelenleg mg fgg jogi helyzet van. Eddig nem tudtak mindhrom fl rszre megnyugtat megoldst tallni. Komplex megoldsban rintett a MV, errl trgyalnak az nkormnyzattal. Nem relis s nem tarthat a februr vgi hatrid a lakteleprl val kikltztetssel kapcsolatban. A Hungria krti lakteleprl az nkormnyzat (248 ingatlan) tvtelrl trgyalt a MV-val. Jelenleg a MV 6 helyrajzi szmon tartja nyilvn az ingatlanokat. Amennyiben az nkormnyzat tvteli szndkt jelzi s benyjtja az ignyt, a MV Zrt. megkezdi az egyeztetst. A MV Zrt. s az MNV Zrt. a december 6-i megllapods alapjn tadott laksllomnnyal kapcsolatban hangslyozta, hogy ez csak egy kis szelete a laksllomnynak, s minden jogfolytonos marad a bentlakk szmra. Az MNV Zrt. mg nem adta meg a kezel szervezet nevt, ezrt a lakk mg nem kaptak tjkoztatst. A jvrl szlva kiemelte, hogy az llomspletekben lv laksok tovbbra is foglalkoztatspolitikai rdekeket szolglnak.

A Klnflken bell a munkabrellegekrl s rendkvli lethelyzetbe kerlt munkavllalk seglyezsrl dnttt a testlet.

Bodnr Jzsef

KT Elnk

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: