Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

Az ajndk tzifa a rezsicskkents rsze

MV Zrt. KT prilis hrlevl

A MV Zrt. KT lse, prilis 8.

Els napirendi pontknt a MV Zrt. Kzponti zemi Tancs s a Kzponti Munkavdelmi Bizottsg egyttesen tjkoztatt hallgatott meg a MV Zrt. 2013. vi vastbiztonsgi helyzetrl, 2014. vi feladatokrl, valamint a vastbiztonsgi ellenrzsi kampny megllaptsairl, tapasztalatairl. A munkltat rszrl dr. Kknyesi Antal biztonsgi igazgat, Kertsz Ott zembiztonsgi vezet, Houchard Gbor zembiztonsgi szakrt volt jelen. Az igazgat szbeli tjkoztatjt azzal kezdte, hogy rengeteg problmja van egy ilyen nagyvllalatnak. Ennek ellenre 2013-ban ltvnyosan cskkent az zembiztonsgi esemnyek szma. A vasti hibbl trtnt esetek arnya vek ta 8-9 %, melynek 70 %-a elegyrendezs kzben trtnt. A kzleked vonatbalesetek s veszlyeztetsek szma cskken tendencit mutat. A 2012 vben 56 veszlyeztets volt, ami 2013-ban felre cskkent, az eseteknek mgis ers mdia visszhangja volt. A szemlyszllt vonatok feltartztatsa esetn kvetend eljrsra j, vlsgkezelsi s vlsgkommunikcis utasts kszlt. A vasti hibbl trtnt balesetek kzel fele a forgalmi szakg terletn trtnik, melybl a vltellenrzs elmulasztsa a legtbb. Vasti s kzti jrmvek tkzsei az ttjrkban az ellenrzsek nvelsnek hatsra sem cskkennek. Az ngyilkossgok szma 2013-ban 76 volt. Tzesetek s jrmtzek alakulsban is cskkens tapasztalhat. A veszlyes anyagok szlltsa sszehangolt munkval trtnik. A MV csoportszint v vgi tfog biztonsgi ellenrzst hajtott vgre, mely zenetknt az utazkznsg fel is megjelent. A kampny 15 nap alatt 160-nl tbb szolglati helyen nappal s jszaka trtnt, ezen idszakban vonatbaleset s veszlyeztets nem trtnt. A 2014. vi feladatok meghatrozsval kzs rdeknk a vasti kzlekeds biztonsgnak megrzse, a balesetek szmnak cskkentse. A MV holdingszer mkds kvetkeztben 4 bizottsg alakult s feladataik megoldsban egymst segtik, figyelembe vve az j Ptk. rendelkezseit. Szervezetten, hatkonyan, de kicsit mskppen kell a munknkat vgezni. A tjkoztat utn a testletek tagjai krdseket tettek fel az igazgatnak. A krdsek a magnvasutakra, a MV resen hagyott pleteire, a forgalmi szolglattevk leterheltsgre, az anyagi elismersek tovbbvitelre irnyultak, valamint baleset esetn az rtestsi rend szablyozsnak krdst vetettk fel.

A klnflken bell egy f rszre munkabrelleg odatlsben dnttt a testlet.

A MV Zrt. KT s KMvB egyttes lse, prilis 22.

Els napirend keretben a trsasg szolglati helyein 2014. vben tervezett munkakrlmny javt munklatokrl hallgatott meg tjkozatt a kt testlet. A munkltat rszrl Bojtor Tibor ingatlanzemeltetsi vezet elmondta, hogy a beruhzsi forrst s az ahhoz kapcsold lebonyoltsi folyamatot ignyl munkknl jellemz, hogy tbb vet fellelen kerlnek elvgzsre. Ennek kvetkeztben a munklatok jelents rsze mg nem fejezdtt be. A munkk terveztetse, elksztse folyamatosan zajlik, az elmaradt, elhzd munkk a kvetkez terveikben is szerepelni fognak. A beruhzsok kzl a klmaberendezsek beptse 93 %-osan elkszlt a tervezettbl csak egy megvalsulsa maradt folyamatban.

A 2013. vre tervezett munkakrlmny javt karbantartsi munkk kszltsgi llapota 30 %-os. Bemutatta a terven fell elvgzett eseti, hasznli ignyek s a munkavdelmi szemlk alapjn vgzett munkkat is. Bojtor Tibor tjkoztatta a kt testletet a tervezett 2014. vben elvgzend karbantartsokrl is, amely kiegszl a 2013. vben el nem vgzett munkkkal. A jvben tervezett beruhzsokkal rintett munkahelyeken feljts, csak rendkvl indokolt esetben valsthat meg. Beszmolt, arrl is, hogy sajnos szmos esetben lelltjk a folyamatban lv beruhzsokat, az ppen aktulis forrshiny miatt. A testletek tagjai kritikai szrevteleket mondtak el.

A msodik napirenden bell tjkoztat hangzott el a foglalkoztatsra vonatkoz fontosabb munkajogi szablyokrl. A munkltat rszrl dr. Szab Imre munkajogi szakrt adott tjkoztatst. Elmondta, hogy azrt volt erre szksg, mert a MV-on s a csoporton bell nem kezelik egysgesen az

utastsokat. Arra trekedtek, hogy az utastsok rvidek-, az iratmintk egysgesek legyenek, a szablyok ne ismtldjenek. A vgrehajt szolglati helyeken, hlzati szinten egysgesen valsuljon meg az utasts vgrehajtsa. Ez garancilis elem, mely a rendeltetsszer joggyakorlst segti el klnsen pl. a rugalmas munkaid alkalmazsnl.

Harmadikknt a MV Zrt. 2014. vi kpzsi tervt trgyalta a KT. A munkltat rszrl Kiss Mria humnerforrs fejlesztsi vezet s Dobs Lszl humnpolitikai szakrtk tettek szbeli kiegsztst az rsos elterjesztshez. A BGOK kiszervezsvel kapcsolatos intzkedsek megttele fontos volt annak rdekben, hogy ne legyen fennakads a kpzsben. A BGOK fel kzponti megrendels trtnik. A hatsgi idszaki vizsgk tervezse kln eljrsban, a korbban kiadott rendelkezs szerint trtnik. A mszaki felsfok kpzsek esetben ltalnos irnyelv: csak sikeres egyetemi elkszt esetn vllalja a MV a finanszrozst. A KT tagjai a vgrehajt pontokon tapasztalt a vizsgztatsi rendszerrel, a vizsgkra val felksztssel kapcsolatos anomlikrl szmoltak be. Felvetettk tbbek kztt mirt kell szban vizsgznia a forgalmi szolglattevknek, illetve mirt kell a javt vizsgra val felkszlssel kapcsolatban Budapestre utazni? A kpzsi tervben mg nem jelenik meg az a vltozs, melyet a Magyar Mrnki Kamara prilis 1-jtl a trvnyi vltozs miatt megfogalmazott az rintetteknek. Az OKJ-s vgzettsget megszerz forgalmi szolglattev tehessen ingyenesen vizsgt a KTI-nl. Megtlsnk szerint sszehangoltabb tervezs szksges az rettsgire val beiskolzskor. Az egyre jobban terjed informatikai hlzatok kezelse miatt, a szmtgp felhasznli szint ismerethez kpzsekre val beiskolzs szksges az rintett szervezeti egysgek munkavllali szmra.

A klnflken bell egy f munkavllal rszre munkabrelleg odatlsrl dnttt a testlet.

Bodnr Jzsef

KT elnk

sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: