Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT hrlevl

 

A MV Zrt. KT lse, jnius 3.

Els napirendi pontknt javaslatot tettek a MV Zrt. tulajdonban, kezelsben s brlkijellsi jogban lv laksok kiutalsra. A MV Vagyonkezel Zrt. ltal res s kiutalhatnak nyilvntott laksok kiutalsra vonatkoz foglalkoztatspolitikailag indokolt javaslat a msodik negyedvben feldolgozott lakskrelmek figyelembe vtelvel a testlet 16 darab 1-es ssz minstsi kdos (res s kiutalhat) laks kiutalsrl dnttt 32 f lakskrelmbl. A munkltati jogkrgyakorlk, valamint a terleti igazgati prioritsokat figyelembe vve dnttt a testlet. A KT tagjai jeleztk, hogy a terletekrl tbb laksignyt tovbbtottak, melyek viszont nem kerltek elterjesztsre. A munkltat megvizsglja a felvetett krelmeket.

Msodikknt tjkoztatt hallgatott meg a testlet a 2013. november 1. napjtl 2014. jnius 30. napjig tart MV Zrt. Egszsgmegrz programrl. A munkltat rszrl Dorozsmai va humnerforrs menedzsment vezet szbeli kiegsztjben hangslyozta, hogy a kt munkanap fizetett tvollt bevezetse a rszvteli arny emelkedshez vezetett. A KT a program folytatst egyhanglag tmogatta augusztus 1-tl 2015. jnius 30-ig a biztostott munkavgzsi ktelezettsg alli mentesls tovbbi biztostsval.

A msodik napirendi ponton bell az egyttmkdsi megllapodsban rgztett foglakoztatsi nehzsgek megoldsa sorn alkalmazott eszkzk (a MV vek- MV Esly program, sztnztt nyugdjazs, kpzsi tmogats) vgrehajtsrl mondta el dr. Kispl-Kirly Lvia, hogy egysgestett utasts kszl. Megtrtnt a trvnyi vltozsok, illetve a kpzsi tmogats ignybevtele, valamint a pontostsok vgrehajtsa. Tovbb folytatdik a foglalkoztatspolitikai cl sztnztt nyugdjazsi formk alkalmazsa, gy a nk 40 ves jogosultsgi idvel trtn nyugdjba vonulsnak sztnzse, valamint a korhatr eltti ellts ignybevtelnek lehetsge. Azon foglalkoztatsi nehzsggel rintett munkavllalknak, akiknek a munkltat nem tud bels tkpzssel vgzettsgknek, egszsgi llapotuknak megfelel munkakrt felajnlani, akkor legfeljebb hat hnap idtartam kls kpzsben val rszvtel lehetsgt biztostja.

Ugyanezen napirenden bell tjkoztats trtnt az sszefrhetetlensg kezelsrl kszlt utasts-tervezetrl. A Ptk. vltozs miatt, valamint a gyakorlati tapasztalatok alapjn szksgess vlt az utasts mdostsa. j fogalmak kerltek meghatrozsra, a gazdasgi s munkajogi sszefrhetetlensgek sszevonsra kerltek, jogviszonyok tisztzsa, bejelentsi ktelezettsgek esetei, tartalma, a kifogs elbrlsra vonatkoz eljrsi szablyok, hozztartozk egyttfoglalkoztatsnak tilalma (hozztartozi nyilatkozat). A KT tagjai felvetettk, hogy mikor mentheti fel a munkltati jogkrgyakorl a munkavllalt, ha csaldi kapcsolat van a kt munkavllal kztt? A munkltat a vlaszban meggrte, hogy megvizsglja azon eseteket, amikor a vllalaton, vagy a csoporton bell ilyen helyzet alakul ki.

Harmadik napirendknt tjkoztat hangzott el az MSZSZ mdostsairl. A munkltat rszrl Rka-Kvesi Patrcia humnkoordinci s szervezetfejleszts vezet elmondta a vltozsokat. A ltest okirat elnevezse az alapt okiratrl alapszablyra mdosult, a felgyel bizottsg megnevezse felgyelbizottsgra, a knyvvizsgl megnevezse lland knyvvizsglra vltozott. A biztonsgi igazgatsg feladatai a vltozs miatt kibvltek a biztonsgi bizottsg irnytsval is, melyek feladata tbbek kztt a csoportszint biztonsgi stratgia megvalstsa, a trsasgok biztonsgi s vdelmi tevkenysgnek sszehangolsa, MV Csoportot rint vast- s egyb biztonsgi kockzatok felgyelete. A megnvekedett hatskr s felelssg miatt az igazgatsg megnevezse figazgatsgra mdosul. A VMMSZK feladatainak racionalizlsa kvetkeztben, bizonyos tevkenysgek megszntetsre kerlnek, melyek kztt az elmleti mrnki tevkenysgek, valamint azok, amelyeket a MV Csoporton bell ms szervezetek is prhuzamosan elltnak, vagy a trsasg szmra a tevkenysg elltsra nincs szksg. A cskkentett feladatok miatt a jvben a tevkenysget a VMSZSZK egy szervezeti egysgknt fogja elltni. A vltozst kveten a szervezeti egysg megnevezse vasti mrsgyi szolgltat egysgre mdosul.

A kontrolling igazgatsgon bell a plyamkdtets s a holding funkcik egyrtelmen sztvlasztandak. Az igazgatsg a plyamkdtetsi besorols szervezeti egysgei, a plyavasti kontrolling, a beruhzs s projekt kontrolling a plyavasti fknyvbe kerlt tsorolsra. A humnerforrs kontrolling tevkenysg esetben azonban tovbbra is egy szervezeti egysg keretben kerl elltsra a 16 ezer fs plyamkdtets humn kontrollja, valamint a kzponti szervezetek szemlyi jelleg s egyb mkdsi kltsg tervezse s nyomon kvetse. A plyamkdtetst szolgl erforrsok markns elklntse rdekben a kontrolling terleten megkezdett elklntsi folyamatot folytatni szksges, a humn kontrolling plyamkdtetsre s trsasgi kzpontra trtn egyrtelm sztvlasztsval, a plyamkdtet trsasg s a holding kzpont struktra lekpezsvel.

A munkltati jogkrgyakorlsrl szl utasts mdostsban vltozik azon munkavllalk feletti jogkrgyakorls, akik a trasg tszervezse sorn a MV Zrt. llomnyban maradtak. Jelenleg az ltalnos vezrigazgat-helyetteshez tartozott a nevezett munkavllalk feletti jogkrgyakorls, azonban a munkltatssal sszefgg feladatokat a humnerforrs menedzsment szervezet ltja el. A folyamatok egyszerstse rdekben a tovbbiakban a humnerforrs vezrigazgat-helyettes gyakorolja a munkltati jogokat az rintett munkavllalk felett.

A negyedik napirend keretben az zemi tancs vlasztsok helyzetrl adott tjkoztatst Horvth Istvn s Szeder Lszln az informcis kzpont munkatrsai. Mivel nagyon sok helyrl mg nem rkeztek be a jegyzknyvek a feldolgozottsg 60-70 %-os. A MV Zrt. Kzponti zemi Tancs orszgos delegl rtekezlete jnius 24.

Klnflken bell kett f munkavllal szocilis segly krelmt trgyalta a testlet, valamint egy munkabrelleg krelem odatlsben dnttt.

Bodnr Jzsef

KT Elnk

sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: