Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT decemberi hrlevl

A MV Zrt. KT lse, december 17.

Els napirendi pontknt a MV Zrt. tulajdonban, kezelsben s brlkijellsi jogban lv laksok kiutalsval kapcsolatban Takcs Mria, a MV Zrt. humnerforrs menedzsment vezetje mutatkozott be a KT tagjai rszre, majd az rsos elterjesztst tadta a KT tagjai rszre. A MV Zrt. foglalkoztatspolitikai cl a MV Ltestmnyzemeltet s Vastr Kft. ltal res s kiutalhatknt nyilvntartott laksokra 42 f lakskrelme rkezett elbrlsra. Az res laksllomny figyelembe vtelvel 27 db egyes sszminsts (res s kiutalhat) MV laks s kerlt elterjesztsre. A budapesti terleten 1, a debreceni terleten 5, a miskolci terleten 3, a szegedi terleten 5, a pcsi terleten 5, a szombathelyi terleten 8 db laks kiutalsrl dnttt egytt a munkltatval a testlet. Egy-egy laksra tbbes jelentkezs esetn az igazgati priorits, mg a vllalatcsoportot rint dntsekben a vezrigazgat-helyettes prioritsi sorrendje volt a meghatroz.

Msodikknt tjkoztat hangzott el a MV csoportot rint ruhzati ellts mdostsrl. A munkltat rszrl a MV SZK Zrt. beszerzs s logisztika zletg mkdsmenedzsment vezetje Sejkoczkin Bodnr va ismertette, hogy mirt kerlt sor a mdostsra. A jelenlegi formaruhzat mr 14 ve l, ezrt itt volt az ideje, hogy knyelmesebb, komfortosabb klsvel jelenjen meg a vasutassg az utazkznsg eltt. A ruhzati elltssal rintettek kre az egyen- formaruhzat, a munkaruhzat, illetve a vdruhzat viselsre ktelezettek, melybl az utbbi munkabiztonsgi kockzatelemzssel kerlt meghatrozsra.

A kvetkez lps lesz a munkaruha talaktsa. A ruhaellts talaktsa sorn fellvizsglt terletek az egysges arculat, az alapanyagok komfortostsnak lehetsge, a mretllsok fellvizsglata, jrandsgok fellvizsglata illetve a ketts ellts megszntetse, valamint a ruhaellts csoportszinten trtn megvalstsnak vizsglata. A clok elrse rdekben munkacsoport alakult, melyben az rdekkpviseletek egy-egy f deleglsval folyamatosan rszt vettek a szablyozs mdostsi javaslatainak kidolgozsban. Az j kollekci 2015-tl szakaszos bevezetssel kerl a munkavllalkhoz.

A cipcsere kln projektben valsul meg. A prbahords keretn bell 100 f tesztelte (50 f MV 50 f START, Budapest, Nyregyhza, Pcs). Folyamatban van a MV Zrt. Arculati Kziknyv, a MV Zrt. Kollektv Szerzds 4. sz. mellkletnek mdostsa. Mretvtel janur 15-tl s prilistl rkeznek az els j ruhk. A kollekcivlts 2015. vtl folyamatosan az egyen- formaruhra jogosult munkavllalk a 2014. vi pontkeret terhre munkakri csoportok szerint meghatrozott ruhadarabokat kapnak. A 2015. s 2016. vi pontkeret terhre a munkavllalk vlasztanak a munkakri csoportban elrhet j kollekci ruhadarabjaibl. Az j kollekci valamennyi darabjnak viselse 3 v mlva ktelez lesz. A mretprba helysznek kialaktsa folyamatban van. A KT kezdemnyezte, hogy a ruharaktrakban egy mretsor kollekci legyen biztostva, hogy ne meglepets csomagot kapjon a munkavllal.

Harmadikknt Wikidl Istvn, a MV Zrt. humnerforrs gazdlkods vezetje tjkoztatta a testletet arrl, hogy a MV Zrt. lakscl tmogatssal rintett munkavllali a VBKJ rendszerbl hogyan tudjk a devizahiteleket pnzintzet tjn kiegyenlteni. Elmondta, hogy hrom pnzintzet kldtt ajnlatot, melyek kzl egy teljeskr szolgltatst vllalt. Elhangzott, hogy azon munkavllalk, akik 2015. vben a VBKJ keretbl szeretnk az egyes szorzval a lakscl tmogatst, mint admentes juttatst vlasztani, azok ezt jelljk be.

A napirendhez kapcsoldan az adtrvnyek vltozsa miatt a bren kvli juttatsok korbbi vekben alkalmazott rendszere helyett a MV Zrt. a VBKJ rendszer 2015. vi mkdtetsre tdolgozott javaslatot terjesztett el. A KSZ 65. -a alapjn jr Alanyi jogon jr bren kvli javadalmazs-nak a VBKJ rendszerbe trtn beemelse szksges. A VBKJ rendszerben tovbbra is csak az admentes, illetve kedvezmnyes adzs elemek szerepeljenek, amelyekre kt fle varicit terjesztett el a munkltat az rdekkpviseletekkel trtn trgyalsra. Az egyik az tkezsi Erzsbet utalvny (vi 96.000.-Ft) 35,7 %-os adtartalommal nvelt sszege a 2014. vi 267.000.-Ft VBKJ keretet megemeli sszesen 397.200.-Ft-ra. A trvny mdostst kveten a VBKJ keret felhasznlsa 2015. vben a kedvezmnyes adzs elemekre legfeljebb nett 200.000.-Ft sszegig lehetsges, mg a maradk VBKJ keretsszeg csak Szchenyi Pihenkrtyra lenne ignybe vehet. A msik vltozat szerint az vi nett 200.000.-Ft-nak megfelel brutt 271.400.-Ft VBKJ keret, melyet admentes vagy kedvezmnyes adzs elemekkel lehet felhasznlni. A 397.200.-Ft-ig fennmarad keretsszeg alapbrestsre kerl, gy, hogy a munkavllalk munkarendjhez kapcsold mszakptlkot figyelembe vve egysges brjvedelem nvekeds valsuljon meg. A munkltati ajnlat egy msik pontja, hogy a 2013. s 2014. vi brmegllapodsokban meghatrozott munkltati nyugdjpnztri tmogats egyes meghatrozott juttatsnak minslsvel sszefggsben az adtartalom vltozsa miatt a juttats 1,5 %-rl 1,35 %-ra cskkentett sszeggel trtn biztostst vllalja a munkltat 2015. vben.

A klnflken bell nyolc f munkavllal rszre 590.000.-Ft rendkvli szocilis seglyrl dnttt a testlet. A KT vlemnyezte az j E.2. Fkutasts-tervezetet s megllaptotta, hogy egyes pontjai nem egyrtelmen szablyozottak, ezrt javaslatot tett a tmban tovbbi trgyalsok folytatsra akr a MV START Kzponti zemi Tancsnak bevonsval egyttesen.

Bodnr Jzsef

KT Elnk,

sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: