Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT HRLEVL Janur

 

A MV Zrt. KT lse, janur 15.

Els napirendi pontknt tjkoztat hangzott el a MV Zrt. MSZSZ mdostsa kvetkeztben ltrejtt fnksgek szervezeti struktrjrl. Vlentn Srvri Piroska figazgat elmondta, hogy a MV Zrt.-nl legutbb 10 ve volt ilyen nagymrv talakts, amely azonban most nem jr ltszmleptssel. Munkatrsaink nagyon j szakmai kpestssel, lojalitssal vannak a vast irnt. Ezrt mindenki arra a szintre kerl, ahol szakmai tudst legjobban tudja hasznostani. Ez az tszervezs azrt vert nagyobb hullmokat, mert rintette a vgrehajt szervezeti egysgek vezetit. A forgalomnl volt a legkisebb mltatlankods a vltozs ellen, mivel itt az elmlt idszakban is tervszer ltszmtervezs trtnt. A mszaki egysgek vezeti rszre intenzv irnyti, vezetsi, ltszm gazdlkodsi kpzst kell tartani, mert a tapasztalat ezt mutatja.

A gazdlkodsi koordintorok nem vezeti munkakrk, a gazdlkodsi bizonylati fegyelem tartsban nyjtanak segtsget a fnksg vezetinek, de nem helyettesei a vezetknek. A vezet mrnkk az elz irnytsi struktrban egy ms gondolkodsi md miatt kerltek az zemfelgyeleti mrnki szakasz, a kzponti javtmrnki szakasz s a terleti mrnki szakasz lre. A forgalmi csomponti fnksgek vezetitl naponta ellenrzsi tevkenysget vr el a figazgat. A plyamkdtetsi tevkenysgrt is felel majd a fnksg vezetje.

Budapestnek lesz tovbbra is Hidsz fnksge. A figazgat ismertette a plys, forgalmi, TEB-es szakmai terletek szervezeti felptst az MMK szinteket. Elmondta, hogy az elre gondolkodsi szemlletnek kell elterjedni, a kvetkez v ltszmtervhez a beruhzsi elkpzelsekhez szksges az emberi erforrst megtervezni. A fnksgek plyzat tjn lesznek kinevezve. Van olyan terlet, ahol egyetlen plyz volt. Ezrt javasolta, hogy fontoljk meg az jraplyztatst. A KT tagjainak krdseire, felvetseire, melyek a brvisszavtelre, a munkakri tsorolsra vonatkoztak a figazgat szakmai vlaszokat adott.

Msodikknt a MV Zrt. Terleti Igazgatsg Debrecen mkdsrl, a szervezeti vltozsokrl adott tjkoztatt Nagy Krisztin terleti igazgat, Kntor Tams gazdlkodsi igazgathelyettes, valamint Fnagyn Nagy Ildik terleti humnpartner vezet.

Az igazgat bevezet prezentcijban emlkeztetett arra, hogy a terleti igazgatsgok 2013. jnius 1.-i ltrejttvel azok a feladatok, amelyek az egsz igazgatsgra egysgesen kezelendk egy trzsbe kerltek. A beszerzs, anyag- s eszkzgazdlkods, szerzdskts, kontrolling tekintetben lnyegesen nagyobb koncentrltsgra s egysgestsre van szksg. Elvrs az igazgatsgon belli s kifel trtn informci ramlsnak, szigorbb rendszernek megkvetelse. A vezrigazgatsgon megszntek a szakmai fosztlyok, gy az osztlyok kis ltszma miatt a megnvekedett szakmai feladat a terleten jelentkezik.

A debreceni terleten 84 lloms, 85 megllhely, 2469 csoportkitr, 852 db szintbeli ttjr van. A lassjelek s azok hatsa a berendezsek llapotnak hirtelen romlsban jelentkezik. Nehz feladat a ltszmtervezs. Az igazgat hangslyozta, hogy meghatrozza napi letket a 100-as vonal fejlesztse. Kisjszlls-Pspkladny tptst november 30-ig kell befejezni. A menetrendszersget javt Nyregyhza-Mezzombor vonalszakaszon a lassjelek kivltst idn elvgzik. Arra a krdsre, hogy mi indokolta a vltoztatst a szervezeti struktrban azt vlaszolta, hogy a vgrehajts hatrozottan klnljn el az irnytstl, cskkenjen a vezetsi szintek szma, a szakemberek szakmai munkval foglalkozzanak. A forgalomfelgyeleti feladatok irnytst az osztly munkavllali veszik t. A vezetk kivlasztsa itt is plyzat keretben trtnik. A munkltati jogkrt az osztlyvezetk s az igazgat-helyettesek ltjk el megbzssal a fnksgvezetk kinevezsig. (kln djazs nlkl) A forgalomnl a csomponti fnksgeket a vltozs strukturlisan nem rinti. Szakrti pozci az osztlyokon, a vgrehajt mrnki pozci, mint vezetmrnk, szakaszmrnk, a fnksgeken lesznek. Felrtkeldik az egyni munkakri lers szerepe. A diszpcser szolglat a plynl az operatv irnytsban, az osztlyon marad, mg a T, E, B szakmknl a fnksgeken.

Krdsknt vetdtt fel a ltszmhelyzet kapcsn a tlra felhasznls s a szabadsg kiads nehzsgei. A terleti humnpartner vlaszban kifejtette, hogy kezdemnyeztk a hinyszakmk ltszmfeltltst. Pldul a 12 forgalmi szolglattevi helyre 80 f jelentkezett. A hatsgi vizsga felttelei nehezebbek lettek, ezrt a tanfolyam megkezdse eltt 4 tesztet rattak a jelentkezkkel.

Klnflken bell Kzponti zemi Tancs a 2015.v I. flves munka- s lstervt trgyalta.

Bodnr Jzsef

KT elnk, sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: