Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV Zrt. KT mrciusi hrlevl

 

A MV Zrt. KT lse, mrcius 9.

Els napirendi pontknt a MV Zrt. PF. Terleti Igazgatsg Pcs mkdsrl s a szervezeti vltozsokrl adott tjkoztatt Orbn Zsolt igazgat. 1987-tl dolgozik a MV Zrt.-nl, plys terleten kezdett.

A terlet vasthlzata 1700 km, 90 % feletti a menetrendszersg. Jelents beruhzsok az elmlt kt vben trtntek, mely az eljutsi tvolsgok cskkentst eredmnyezte. A terleten hrom nagyllomst: Pcs, Kaposvr, Balatonszentgyrgy ptettek t. A bvl kzmunkaprogram keretben a zld terleten kvl, padok festse, aluljrban. Megkezddik a hasznlt anyag rszleges rtkestse. Az anyagbeszerzs tovbbra is gondot okoz, klnsen a TEB-nl. Az utnptls komoly problmt fog okozni pr vben bell a plynl, de a forgalomnl is. A ltszm biztostst a gyakornoki program segtheti. Az igazgati kabinet megalakulsa segti az egyes osztlyok kiemelt feladatait. 2014. vi zr ltszma: 2203 f. A tnyleges ltszm: 2185 f, a 2015. vi tervezett ltszm 2166 f. Az MSZSZ vltozst knnyebb volt vgrehajtani, mivel nem volt tbb alosztlyvezeti pozci betltve. A szakmai osztlyok az irnytshoz tartoznak. A vgrehajtsnl a szakaszmrnkk bekerltek a vezetmrnk al, a fnksgekre. Mrcius 1-jvel az j vezetket sikerlt kinevezni, akikkel megkezddtt a munka. Szocilis helyzet: szilrd tzels klyhk lteznek a szakaszon, de olyan nincs, hogy ram, vz s WC ne legyen. Jelents beruhzsok Bat-Kaposvr rszenknti tptsre. Pcs lloms (vasutasnapi nneplyes tadssal tervezik), Kaposvr intermodlis tads, Balatonszentgyrgy lloms plett idn tadjk.

Msodikknt a FOR oktatsrl s a vizsgztatsok tapasztalatairl adott tjkoztatst Bres Barna osztlyvezet. Elmondta, hogy tbb, mint 3000 vgfelhasznl kapott mr kpzst. Az oktats elmleti rszhez kell majd a 2 hnapos tesztels. A szerzdses felttelekben 21 napos van benne. Mrcius 31-ig kifutnak a nagy oktatsok. A kis llomsokon tbblet feladat jelentkezik, mely azt is eredmnyezi, hogy a nagy llomsokon cskkent a munkafeladat. Gpi engedly krs elnyeit sorolta el az osztlyvezet. Mrcius vgn llomsfnki orszgos frumot szerveznek az oktatssal kapcsolatban. A KT tagjai krdseket tettek fel osztlyvezet rszre, aki vlaszknt elmondta, hogy az oktatsi igny mrcius utn 5-10 f esetn 2.-ik genercis oktats szervezse vlik szksgess. A prbazem kihozza, hol kell ltszmot belltani.

Harmadikknt Wikidl Istvn humnerforrs gazdlkodsvezet javaslatot tett a 2015. vi I-XII. havi szocilis segly- s munkabrelleg keret felosztsra, a kapcsold juttatsok biztostsra. Elmondta, hogy a hatlyos KSZ szerint a munkltat a rendkvli lethelyzethez kapcsold juttatsokra a 2015. vben 2500 Ft/munkavllal keretsszeget biztost. A szervezeti egysgek a rendelkezsre ll pnzeszkzkkel idarnyosan gazdlkodtak. Tavaly a korbbi vek megegyez idszakainak tlaghoz kpest, kevesebb szocilis segly kerlt kifizetsre, mivel nagyobb termszeti katasztrfa (rvz, belvz stb.) nem trtnt.

Negyedikknt Takcs Mria humnerforrs menedzsmentvezet javaslatot tett a MV Zrt. tulajdonban, kezelsben s brlkijellsi jogban lv laksok kiutalsra. A munkltat s a KT az res laksllomny figyelembevtelvel 18 db. 1-es sszminsts (res s kiutalhat) MV laks s 0 db. nkormnyzati, MV brlkijellsi laks kerlt elterjesztsre, melyekre 45 f lakskrelme kerlt elbrlsra.

A klnflken bell egy munkabrelleg s egy temetsi seglyrl dnttt egytt a testlet.

A MV Zrt. KT s a KMvB egyttes lse mrcius 26.

Els napirendi pontknt Kertsz Ott zembiztonsgi vezet bevezetjben hangslyozta, hogy kedvezen alakult a MV Zrt. 2014. vi vastbiztonsgi helyzete. A biztonsgi figazgatsg elksztette a vastbiztonsgi feladattervet, melyet az v sorn tbb esetben a szakbizottsggal tjkoztat formjban megtrgyalt. 2014. mrcius 28-n tartotta alakul lst a csoportirnytsi biztonsgi bizottsg, illetve mkdik a megfelelsgi bizottsg is. A technikai fejlds kveteztben cskkent a vast hibjbl bekvetkezett balesetek szma. Az ttjrk biztonsgnak kialaktsa hrom szervezet kzs munkja. A kbellopsok szma tdre cskkent. Ez rszben a kls hatsgokkal trtn egyttmkdsnek is ksznhet. Partneri az egyttmkds a rendrsg, VPOP, TEK, NAV, NTSZ. A 2015. vi f feladat: kiemelten kezelni a kzlekedsbiztonsg, informci s vagyonbiztonsg tovbbi erstst. A KT s a KMvB tagjai krdseket fogalmaztak meg az j technolgik bevezetse (FOR) kapcsn felmerl ltszmszksglet vonatkozsban, valamint a magnvasutak vasti kzlekedsbiztonsgra hat ellenrzseinek a kiterjesztsre. A KT tagjai javaslatot tettek a MV hlzatn szabadon trolt hulladk anyagok (fa, illetve vas) elszlltsra, illetve rtkestsre. Ez a tbb ve hzd engedlyre vrs kihat a vasti kzlekeds biztonsgra, ezrt felkrtk a biztonsgi figazgatsgot, hogy tegye meg a szksges lpseket.

Msodikknt a MV Zrt. Egszsgmegrz program 2014. vi tapasztalatairl, valamint a 2015-2016. vre vonatkoz program tervezetrl adott tjkoztatst Takcs Mria humnerforrs menedzsment vezet. Elmondta, hogy a MV Zrt. 10 ve azzal a clkitzssel mkdteti a programjt, hogy a kzlekeds biztonsgval sszefgg munkakrkben foglalkoztatott munkavllalk munkavgz kpessget fenntartsa. Ez egy prevencis tevkenysg, mely kiterjed a munkavllalk egszsgnek s munkavgz kpessgnek megrzsre, betegsgek megelzsre, esetlegesen kialakul betegsgek mielbbi felismersre. Elmondta, hogy a 2013/2014-es idnyben a korbbi vekhez viszonytva lnyegesen magasabb volt a Hvzre s Harknyba jelentkezk szma.

Nvekedett a programban rsztvevk szma a forgalmi szolglattev, kbel- s hlzatszerel, kitr lakatos, kocsirendez, vonalgondoz munkakrben foglalkoztatott munkavllalk krben. A MV Zrt. vezetsnek szndkai szerint az Egszsgmegrz programot a 2015/2016 idszakra is folytatni kvnja a korbbi 2 nap fizetett tvollt biztostsa mellett. Cl a programban rsztvevk jelentkezsnek sztnzse. A munkltat javaslatot tett 2015. vre azon munkavllalk rszre, akik a megszntetett korkedvezmnyes munkakrben dolgoztak (65 f), hogy rszkre 2 + 3 nap szabadsgot biztostana. Ezt a krt a plyamunks, betantott plyamunks munkakrkkel egsztennek ki, melyhez a KT tagjai javaslatknt a kbel- s hlzatszerel munkakrt is javasoltk felvenni.

A klnflken bell kett f rszre rendkvli szocilis seglyrl dnttt a testlet.

Bodnr Jzsef

KT elnk, sajtreferens

 

 

 

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: