Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT HRLEVL Jlius

 

 

A MV Zrt. KT lse, jlius 14.

 

Els napirendi pontknt a MV Zrt. Felgyel Bizottsg munkavllali kpviselinek jellst megelzen a szakszervezetek vlemnynek meghallgatsra kerlt sor. A szakszervezetek rszrl dr. Laboda Jzsef PVDSZ elnk elmondta, hogy nllan nem jellnek, de tmogatjk a kzs jellteket. Halasi Zoltn, a VDSZSZ Szolidarits elnke javasolta Brny Balzs Ptert, a VDSZSZ Szolidarits rdekvdelmi alelnkt. Dr. Kotter Jzsef a VSZ rdekvdelmi alelnke javasolta Meleg Jnost, a VSZ elnkt. A KT krssel fordult a jelltekhez, hogy megvlasztsuk esetn fl vente egyszer az FB munkjrl az elmlt veknek megfelelen szemlyes tjkoztatst adjanak KT ls keretben.

 

Meleg Jnos rmmel vette a felkrst, ami nem idegen tle, vrja s kri a KT krdseit, amit tovbb vihet a felgyel bizottsg fel. A szakszervezeti vlemnynyilvntst kveten a KT arrl dnttt, hogy Brny Balzs Ptert s Meleg Jnost javasolja az alaptnak a MV Zrt. felgyel bizottsgba munkavllali tagnak deleglni. A MV Zrt. KT megkszni Gask Istvnnak s Papp Zoltnnak a MV Zrt. FB. korbbi tagjainak az FB-ben vgzett munkjt.

 

Msodik napirendi pontknt folytatlagos konzultcit tartott a KT - KMvB a kpernys munkahelyek (munkakrk) egszsget nem veszlyeztet s biztonsgos munkavgzshez szksges felttelek rvnyeslse kapcsn az lesltst biztost szemveg elltsrl szl elnk-vezrigazgati utastssal kapcsolatban. A munkltat rszrl Kiss Gbor mkdstmogats vezet s dr. Szab Imre munkajogi szakrt vettek rszt. Szab Imre elmondta, hogy az 50/1999-es EM. rendeletet nem kvette fellvizsglat. A jogszably a nappali 8 rs munkakrre lett szerkesztve, mely 6 rs foglalkoztatst enged meg. Megvltoztak az ergonmiai kvetelmnyek, de azon krlmnyek is melyekben napjainkban dolgoznak. Tovbbra is a 12 rs foglalkoztatst ltja alkalmazhatnak, kezdemnyezi a munkltat a jogszably mdostst.

 

Az informatikai rendszereknek segteni kellene a forgalmi szolglattevk munkjt. A munkavllalk napi leterheltsge folyamatosan n, ezrt n a ltszmigny. A FOR00 rendszer sem komplett, a SZIR kihasznltsgnak fellvizsglatt kell elvgezni. A projekteket be kellene fejezni, nem flmegoldsokra van szksg. A MV kultra rsze a fordulszolglatos munkarend, ezt nem lehet feladni. Nagy forgalm csompontokon a plusz emberi erforrs alkalmazsval tudja a jvben elkpzelni a munkavgzst a KT. A testlet tagjai jeleztk, hogy egyes llomsokon a monitorokban a motvumokat csak kicsiben lehet ltni, amely nagyon rontja a ltst. A rendszerek nem kompatibilisek egymssal. Kiemelten kell ezzel foglalkozni. sszessgben megvltozott a kls krnyezet, a rendeletet meghaladta a kor.

 

Harmadik napirendi pontban tjkoztat hangzott el a MV Zrt. j egyen- s formaruha ellts bevezetsrl, valamint az elmaradt munkaruha juttatsrl, klnsen tekintettel a visszaszervezett felsvezetk karbantartsban rintettekre. Bihari Lajos beszerzs logisztikai zletgvezet tjkoztatst adott arrl, hogy alrsra kerl az egyen-formaruha rendszer szlltsi szerzdse s hat ht mlva elkezddik a ruhk gyrtsa, szlltsa. A 2014-es pontrendszer alapjn cl, hogy minden munkavllal megkapja az elmaradt ruhzatot. Ezen elmaradsok is nyilvn vannak tartva. A kend s nyakkend ksbb kerl kiadsra. A cipt 2016-tl munkavdelmi vdfelszerelsknt kapja a munkavllal. A vszonruhkra nem lesz kzbeszerzs kirva, hanem egyszerstett eljrssal fogjk intzni. Az elektronikus ruhaknyv felvetsre azt a vlaszt kaptuk, hogy megvizsglnak minden lehetsget. A kollgk a vgrehajt szervezeti egysgeken azt krik kapjanak valamilyen rtestst arrl, hogy milyen idszakra jr juttatst kaptk meg, mert jelenleg kvethetetlen.

 

A keretszerzdsek hrom vre val megktsvel egy stabilabb elltsi rendszert hoznak ltre mondta Bihari Lajos. Minden olyan eszkz pontos lerst meg kellene adni a beszerzs fel, melyet naponta hasznl a munkavllal, jelezve a mszaki tartalmat is, mert csak gy lehet jobb minsg eszkzt beszereztetni. (pl. munkavdelmi keszty, fejlmpa).

Bodnr Jzsef

KT elnk, sajtreferens

 

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: