Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV Zrt. KT HRLEVL oktber

A MV Zrt. KT lse: oktber 14.

Els napirendi pontknt tjkoztat hangzott el a MV Zrt. tulajdonban lv laksokrl, kiutalhatsgrl. Gyimthy Klmn ingatlanhasznostsi koordintor elmondta, hogy jelenleg is folyamatban van a Magyar llam s a MV Zrt. kztti vagyonrendezs. A mai napig 2248 laks kerlt vagyonrendezsre, mely ingatlanok a hiteles ingatlan-nyilvntartsban trtn tvezetst kveten vagyonkezelsbe visszakerlnek a MV Zrt.-hez. A Hungria laktelepen lev volt MV laksok nem kerlnek vissza adsra MV vagyonkezelsi krbe. A jelenleg folyamatban lev megllapods ltrejttt kveten hasonlkppen nem kerlnek vissza a  Fiumei ti laksok sem. A MV Zrt. jelenlegi laksgazdlkodsi, lakshasznostsi tevkenysgt alapveten meghatrozza teht az a tny, hogy a laksaink tbbsge llami tulajdon laks lett s lesz, melyek hasznostsra szigor trvnyi szablyok vonatkoznak. Ennek alapjn a hasznosts sorn figyelembe kell venni, a 2007. vi CVI. trvny az llami vagyonrl,  a 2011 vi CXCVI. trvny a nemzeti vagyonrl megnevezs, illetve a nemrgiben mdosult 1993. vi LXXVIII. trvny a laksok s helyisgek brletre vonatkoz egyes szablyokrl megnevezs  trvnyek elrsait. Jelenleg elkszts alatt van a 2009/69 VIG szm vezrigazgati utasts  mely a MV Zrt. tulajdonban, kezelsben, brlkijellsi jogban lev laksok ignylsrl s juttatsrl szl szablyrendszert foglalja magban. Napirendi ponton bell Bojtor Tibor az ingatlanfenntarts s fejleszts vezetje elmondta, hogy a szervezet azokat a laksokat kszti el kiutalhat llapotra, amelyek kiutalsrl a KT egytt dnttt, illetve a kedvezmnyezett dolgoz a feljts eltti bemutatskor elfogad nyilatkozatot tett. A kiutalsrl dnt szervezetek a mg fel nem jtott, de kltsgigny s kivitelezsi munkk idignye alapjn el minstett laksjegyzkekrl jelli ki a mindenki szmra elfogadhat krlmnyeket tartalmaz lakst, ide rtve az indokolt szoba s komfort kialaktsokat is. Jelenleg 78 db laks vizsglata zajlik a hat terleti igazgatsgra vonatkozan, a rfordtsok s idignyek, azaz a felknlhatsg meghatrozsra. Az a cl, hogy az ignyekhez illeszkedjen a kiutalt laksok megkzelthetsge, s optimlis legyen a kltsgrfordts. A kiutals utn kapcsoldik be a laksgazdlkods szervezet, melyet Varga Pter vezet kpviselt. A laks bekltzhet llapotnak biztostsra gyelnek. A szerzdsek megktse, majd az ptsi munkk felgyelete az feladatuk. A MV Zrt.-vel megbzsi szerzdssel dolgoznak.

Msodikknt Dr. Rnai Pter a plyavasti gyflkapcsolat s rtkests vezetje tjkoztatst adott a MV Zrt. plyavast bevteleinek alakulsrl. Fogalom tisztzsval kezdte tjkoztatjt: mit rtnk gyfl alatt? gyfl alatt a 42 db vastvllalatot rtjk, akikkel a MV-nak hlzat-hozzfrsi szerzdse van. Ez v vgre 0,7 %-os djbevtel nvekeds vrhat. Kiemelte, hogy rvendetes az alapszolgltats bevtelnek emelkedse. A kiutalt menetvonalak s a lekzlekedtetett vonatok arnya 94 %-os, ezen bell a szemlyszllt vonatok 99 %.  A bevtelek megoszlsa Terleti Igazgatsgonknt vltoz. A KT tagjai krdseket tettek fel a megrendelsekkel s azok kifizetsvel kapcsolatban, valamint az oktatsok hinyossgaival kapcsolatban. Rnai Pter elmondta, hogy megrendels nlkl nem szabad feladatokat elvgezni! A magnvasutak sajt jrmvel 24 rn tli trolsa esetn kln djat kell fizetnie, viszont az lloms hasznlati djban benne van a tolatsi mozgs forgalomirnytssal sszefgg rsze. Az ellenrzs hatkonysgt nvelni kell ezen a terleten.

A harmadik napirendi pontban tjkoztat a 2015. vi munkabrelleg, temetsi- s szocilis seglykeret felhasznlsrl. Wikidl Istvn humnerforrs gazdlkods vezettl tblzatos sszefoglal anyagot kapott a KT, melyet az elnk ismertetett. Javaslat hangzott el a kvetkez lsre, melynek keretben a munkabr elleg vi egyszeri lehetsgnek feloldsra tettek javaslatot a KT tagjai.

A negyedik napirendi pont keretben tjkoztatt krt a MV Zrt. Kzponti zemi Tancs az j MSZSZ tervezetrl. Ghymesn Halmai Krisztina, Kiss-Becze Eszter, Vizi Zsolt s Pusztai Lszl vlaszoltak az rsban mr korbban elkldtt krdsekre. Tjkoztattk a KT-t, hogy jogi, szervezeti s dntshozatali szempontbl a fggetlen plyahlzat-mkdtet fggetlensgnek biztostsa rdekben van ez a szoros hatrid, mert november 1-jig fel kell llnia ennek az j struktrnak. A legnagyobb vltozs a plyavasti tevkenysget rintette, azon bell is a kzponti egysgeket. A cl, hogy itt is szakmailag jl elklnthet bels folyamatokat tmogat bels struktrk alakuljanak ki. Sok olyan szrevtel rkezett, amit prhuzamosan szrevettek s mdostottak is a tervezetben, amit ezton ksznettel vettek a KT rszrl. Az j felptsre vonatkozan munkacsoportok mkdtek, akik vizsgltk a szervezeti mkdst s ennek megfelelen lett kialaktva az j szervezeti struktra. Az j struktra kvnja meg, hogy a meglv j folyamatokhoz, tevkenysgekhez egy stabilits szksges, amihez kellett a hierarchit kialaktani.

A TEB fosztly szakmai irnytsa al tartoz osztlyokhoz tennk a Technolgiai Kzpont szakembereit, de ezltal az osztlyon dolgozk jvhagy, illetve zemeltet szerepe egybeesne, amely a biztonsgi gymenetekben szksges fggetlensg elve s az NKH elvrsai szerint nem lehet, hvta fel a figyelmet ismtelten a KT elnke. A funkcikat megvizsgljk, hogy a kigondolt szervezetet mennyire mdostja. A KT javasolja, hogy tovbbra is nll szervezeti egysgknt mkdjn a Technolgiai Kzpont. (Felvetsnk meghallgatsra tallt.)

A kzvetlen irnytst a plyavasti beszerzs, rtkests, mszaki lebonyolts, a forgalmi zemvitel s a terleti igazgatsgok felett az ltalnos vezrigazgat-helyettes fogja gyakorolni. Ezzel lnyegesen sszehangoltabb s tlthatbb lesz az irnyts.

Klnflken bell t munkavllal rendkvli szocilis krelmrl dnttt a bizottsg.

Bodnr Jzsef KT elnk, sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: