Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV ZRT. KT HRLEVL december

 

A MV Zrt. KT lse: december 16.

 

Els napirendi pontban trgyalta a testlet a MV Zrt. 2015. vi humnerforrs helyzett. Bnhidi-Nagy Attila humnerforrs vezrigazgat-helyettes elmondta, hogy folyamatos tjkoztatst adtak minden csatornn a ltszmhelyzetrl, ezrt javasolta, hogy legyen interaktv a megbeszls.

 

Az els krds a 10% mszakptlk kiterjesztsrl, annak idpontjrl s az rintettek krrl szlt, mivel ismereteink szerint a szakmai javaslatok megrkeztek. Vlaszban a vezrigazgat-helyettes hangslyozta, hogy tervezik a kiterjesztst 2016-ban a forrsok meglte esetn. A kis lpsek utn egy nagyobb szemlyi alapbr emelsre van szksg a munkaer megtarts s az j felvtelek elsegtse rdekben hangzott el a kvetkez krds felvetse eltt, melyre Bnhidi-Nagy Attila elmondta, hogy minden 1% a MV csoportnl 1,5 MrdFt-ot jelent.

 

A kvetkez krds a MV-VEK program s a korkedvezmnyt kivlt rendszerekre vonatkozott. Tervezik megtartani a MV-veket, mely jelentsgt elvesztette hisz 1-2 ft rint havonta, mg a korkedvezmnyt kivlt rendszerek gyben kormnyzati dnts szksges. A minimlbr s a szakmunks brminimum emelkedst kezelni kell a MV MMK rendszerben, klns tekintettel a 20-30 v munkaviszonyt, az MMK-tblzatban trtn jabb oszlopok bevezetsvel. A KT tagjai rszrl elhangzott tovbb az is, hogy vissza kell lltani a trzsgrda rendszert, mert a tbb munkavllal ltal is elrt 40 v megszakts nlkli munkaviszonyt, a vllalathoz val lojalitst el kellene ismerni valamilyen formban. Ki kell dolgozni a vasutas letplya modellt, illetve meg kell teremteni annak lehetsgt, hogy rehabilitlt munkakrben tovbbfoglalkoztathat legyen az, aki adott munkakrbl egszsgileg vlik alkalmatlann.

 

Az vvgre kialakult ltszmhiny egyre tbb szakmai terleten okoz tlterheltsget, mely a rendkvli munkaid felhasznlst is rintette. Az ebbl add brmegtakartst hogyan kvnja a munkltat felosztani hangzott el a krds az Mt. 264.-ra val hivatkozssal. A krdsre kitr vlasz rkezett. Ennek kapcsn a KT, a vezrigazgat helyettesnek cmzett levlben, rsos formban is feltette a fenti krdst, ugyanis a KT lst kvet dlutn kiadsra kerlt az egyszeri kifizets eljrsrendje. rsos vlaszban megkaptuk, hogy az v vgi egyszeri fl havi alapbr kifizets alapja brmegtakartsbl szrmazik, az egyoldal munkltati intzkeds pedig azrt trtnhetett meg, mert a munkltat a munkavllalk irnt rzett felelssgt felismerve kollektv megllapods hinyban is szerette volna a kifizetst a karcsonyi nnepek eltt teljesteni.

 

A kpzs / oktats reformjra van szksg a jv vastja szempontjbl, szksges j szerzdsek megktse kzpiskolkkal s felsfok kpzst nyjt intzmnyekkel is. Ebben az irnyban is tettek lpseket hangzott a vlasz.

Msodik napirendi pontknt a MV Zrt. tulajdonban, kezelsben s brlkijellsi jogban lv laksok kiutalsra tett elterjesztst Takcs Mria humnerforrs menedzsment vezet. Elljrban ismertette a jogszablyi vltozsok kvetkeztben kialakult helyzetet, mely szerint t kellett tekinteni a MV laksllomnyt. A tulajdonviszonyok rendezettsge azt jelenti, hogy mind az plet mind a terlet vonatkozsban MV tulajdonnak kell lenni. Tjkoztatta a testletet arrl is, hogy a laksgyi utasts tdolgozsra kerl, melyben mg nem dlt el vgezhet-e beruhzst a brl, s ha igen milyen felttelekkel. Ezt kveten a berkezett foglalkoztats-politikai szempontok szerint altmasztott lakskrelmek ttekintsre kerltek az alapjn, hogy mely teleplseken vannak a MV LV Kft. ltal res kiutalhatnak minstett laksok. Az 1-es sszminstsi kd (res s kiutalhat) MV tulajdon laksbl 7 db van, melyekhez 12 f foglalkoztatspolitikailag indokolt lakskrelme rendelhet hozz.

 

Bojtor Tibor MV Zrt. IFF vezet kiemelte, hogy csak a sajt (MV) ingatlanra kthet meg a brleti szerzds. Az elsdleges cl az 1-es kategria, de megvizsgljk a 2-es 3-as besorols laksokat is, azrt, hogy a knlati lista bvljn. Minden esetben biztostani fogjk a lakhats feltteleit. A testlet a tjkoztatst tudomsul vette s ennek alapjn dnttt egytt a laksok kiutalsban.

 

Klnflken bell ht munkavllal rendkvli szocilis segly krelmrl dnttt a testlet.

A kvetkez KT ls 2016. janur 14-n lesz.

Bodnr Jzsef KT elnk, sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: