Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT HRLEVL

2016. mrcius

A MV Zrt. KT lse: mrcius 17.

 

Els napirendi pontban Dr. Psztlyi Zsolt a Vastegszsggyi Nonprofit Kzhaszn Kft. gyvezet igazgatja adott tjkoztatst a MV Zrt. munkavllalinak foglalkozs-egszsggyi vizsglatairl. Elmondta, hogy 2014-ben a Vastegszsggyi NK Kft. hzigazdja volt egy orvosi konferencinak, melynek keretben Magyarorszgon nyert elfogadst a rsztvevk foglalkozs-egszsggyi vizsglatokkal kapcsolatos protokollja. Magyarorszgon mr 2009-tl van kormnyrendelet ezzel kapcsolatban.

Az egszsggyi trsasg 2016-tl j szmtgpes rendszerre llt t, gy a betegfelvtel, eljegyzs mr elektronikus formban folyik. Tervezik egy egyni kockzatok alapjn egszsgtervet kszt szoftver bevezetst is. A munkavllalkkal kapcsolatban bemutatott adatokbl kiderl, hogy elssorban pszicholgiai alkalmatlansg okozza az egyre gyengbb felhozatalt a munkaerpiacon.

 

Legfontosabb zenet, hogy az embereknek tennik kell sajt egszsgk rdekben! Le kell vetkzni a rossz egszsgmagatartsi szoksokat, vlts kell a gondolkodsmdban, mert ltalban orvoshoz csak akkor megynk, ha mr betegek vagyunk. A preventv szemllet nagyon fontos. A munkavllal legyen rdekelt, hogy a hatsgi alkalmassgi vizsglat eltt hnapokkal NLLN is rszt vegyen egy hziorvosi szrvizsglaton. Ez a megelz alkalom hozzsegti a dolgozkat ahhoz, hogy egy esetlegesen fennll, az alkalmassgot kizr elvltozs mr megfelel (gygyszeresen illetve egyb mdon) kezels alatt lljon, s az egszsggyi problma ne okozzon gondot a hatsgi alkalmassgi vizsglat sorn. Ha ugyanis ott derl ki a fennll betegsg, az orvos mr nem tehet semmit, csak kivizsglsra s elltsra kldheti a munkavllalt, s az alkalmassg kerlhet veszlybe.

A KT a betegsgek megelzsnek fontossgra hvta fel a figyelmet, melyet vente egy alkalommal ignybe kell venni. A tagok krdseire az igazgat mellett, Fldi Judit menedzser asszisztens is vlaszolt.

 

Msodik napirendknt a MV Zrt. Mszaki Felgyeleti s Technolgiai Igazgatsg szervezeti felptsrl s f feladatairl adott tjkoztatst Tokaji Rbert igazgat. Komoly szervezeti vltozs trtnt janurtl a mszaki terleten. Problma volt, hogy fejlesztsek, beruhzsok nem valsultak meg, a szakanyag nem mindig rkezett meg az indul vagy foly munkkhoz. A szervezeti vltozs els lpcsje volt az SZK-bl a szakanyag visszaszervezse, a fosztlyok ltrejtte. A terleti igazgatsgok nllan gazdlkodnak, gy sokkal hatkonyabb mkdst is vrnak el tlk. Fbb clok a mtrix-jelleg irnytsban rejl elnyk kihasznlsn tl az LV Kft. integrcija.

Szemlyes feladatnak rzi az igazgat a szakmai megjulst, az utastsok korszerstst, normarendszerek megjtst, melynek clja a hatkonyabb karbantartsi rendszer kialaktsa. Ms alapokra kell helyezni a karbantartsi tevkenysgeket. A Mszaki Felgyeleti s Technolgiai Igazgatsg vezetsn fell a Forgalmi zemviteli igazgati feladatokat jelenleg megbzssal ltja el dolgoznak a vgleges megolds kialaktsn.

 

A beruhzsokkal, illetve az MFTI mkdsvel kapcsolatban az igazgat kiemelte:

        t kell hidalni a kzbeszerzsi eljrsokbl add anomlikat.

        A fedezeti forrsok rendelkezsre llnak, gy megfelel elre tervezssel kell azt felhasznlni.

        A 10 ves plyamkdtetsi szerzds alapjn, a fejlesztsre fordtand sszeget nem veszik el, ha az adott vre betervezett munka nem kerl kivitelezsre, hanem tovbb gngyldik!

        Krdsekre vlaszolva elmondta, hogy a NIF-es beruhzsok folyamatosan elvgzsre kerlnek.

        Cltartalkot kpeztek az tptett vonalak magasabb szint plyazemeltetsre.

 

A forgalmi vizsgval kapcsolatban elhangzott, hogy teljes tfog megoldst, j mdszertant kell az oktatsban alkalmazni. A tudsanyag oktatsnak fellvizsglatt is el kell vgezni. Egy j s hatkonyabb rendszer bevezetse szksges, melyre projektcsoport alakult.

 

 

A harmadik napirendi pontban a FOR projekt haladsrl kaptunk tjkoztatst Bres Barna osztlyvezettl. 2016. mrcius 16-tl megkezdtk a FOR cskkentett prbazemt. prilis elejtl mr a teljes vasti hlzatra tervezik bvteni a prbazemet! A nmet rendszerfejlesztk a MV szkhzban vannak s a napkzbeni jelzseket folyamatosan figyelve, rgtn javtjk a felmerl hibkat. Amennyiben rendszerben nagymrtk mkdsi problmk addnnak, akkor azonnal lelltsra kerlhet a prbazem. Folyamatosan javt szoftvercsomagokat teleptenek a rendszerben a teszt ideje alatt. A legkzelebbi javtcsomag mrcius vgre vrhat. Az infrastruktra adatbzist is folyamatosan naprakszen kell tartani, a javtst egyszerre kell vgezni a verzivltsokkal.

A KT tagok elmondtk tapasztalataikat, illetve a hozzjuk rkezett szrevteleket:

        utastsellenes munkavgzs kd megjelense zavar,

        az egyszerre rkez e-mailek sokasga kezelhetetlen,

        engedlykrskor a mozdonyduda jelzsek elmaradsa zavart okoz,

        rvid llomskz esetn kevs az id a technolgiai folyamatokra.

A tbb plyaudvaros engedlykrs/ads problematikjt tovbbi fejlesztssel fogjk megoldani. A korbban felmerlt ltszm megerstst a prbazem idejre megoldottk.

Az zemeltet krse, hogy lehetsg szerint minden j hibt egyszer kell bejelenteni!

 

Negyedik napirendi pont keretben tjkoztat hangzott el a VBKJ rendszer keretben lakscl felhasznlsra felvett hitel visszafizetsre, trlesztsre ignyelhet felhasznlsi mdrl. Gnthern Varga Erzsbet humnpartner szakrt elmondta, hogy a munkavllali tjkoztats minden Humn gyflszolglati Irodban megtallhat (nyomtatott formban is krhet). Ezen kvl az Intraneten is olvashat.

 

Az tdik napirenden bell a MV Zrt. tulajdonban lv foglalkoztatspolitikai cl lakshoz benyjtott krelem elbrlsrl szletett dnts: a MV Zrt. Vagyonkezelsi s Gazdlkodsi Igazgatsg Laksgazdlkods szervezete ltal res s kiutalhatknt nyilvntartott 2 db lakshoz benyjtott 5 db lakskrelem elbrlsrl dnttt egytt a testlet.

Braun Zoltn laksgazdlkods vezet elmondta, hogy tovbbra is az a cl, hogy minl tbb munkltati, illetve munkavllali igny teljesthetv vljon. Tbb megolds is szba jtt a kiutalhat laksok darabszmnak nvelse cljbl, melyek kidolgozsa mg folyamatban van. A kiutalhat laksok szma, azok llapotnak tvizsglsa folyamatban van. Brli beruhzs sztnzse esetn, a tulajdonos abban rdekelt, hogy a brl rtknvel beruhzst hajtson vgre.

 

A klnflken bell a KT hatrozatot fogadott el arrl, hogy a Munka Trvnyknyve (Mt.) 101. (3) bekezdse (kszenlti jelleg munkakrben trtn foglalkoztats) MV Zrt.-nl mint munkltatnl trtn alkalmazsa trgyban a Szegedi Trvnyszk 2016. februr 25-n hozott jogers tlete nyomn megktni szndkozott megllapodsok kapcsn rsos szrevtelt tegyen.

Ezt kveten hrom munkavllal rendkvli szocilis seglyrl dnttt a testlet.

 

 

Bodnr Jzsef KT elnk, sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: