Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT HRLEVL

2016. mjus

 

A MV Zrt. Kzponti zemi Tancs kt napos lst tartott 2016. mjus 24-25-n: az els napon a MV Zrt. Szchenyi-hegyi Gyermekvast Oktattermben Hvsvlgyben, a msodik napon a MV Zrt. Szkhzban.

 

A MV Zrt. KT kihelyezett lse Hvsvlgy: mjus 24.

 

Bevezetsknt Gerzsnyi Gyula fnksgvezet tjkoztatst adott a Gyermekvast trtnetrl.

Elmondta, hogy:

-          1948-prilis 11-n kezddtt az ptkezs, s ez a dtum lett a Gyermekvast szletsnapja.

-          11,5 km hossz, 760 mm-es keskeny nyomkz a kisvast.

-          A Gyermekvaston csak fmvzas kocsi zemel, melyek ketts fkrendszerrel vannak elltva a hegyi plya sajtossga miatt.

-          A vonatok 20 km/h plyasebessggel kzlekednek a Budai hegysgben.

 

A gyermekek, akik szolglatot teljestenek 10-14 v kzttiek, nappali tagozatos tanulk. Vonatot menesztenek, vltt s pnztrt kezelnek, naplznak, jegyvizsglatot vgeznek, tovbb hangos bemondssal tltik a szolglati idejket, amelyet 12 rban ltnak el. Beiratkozs utn flves tanfolyamon vesznek rszt, mely utn vizsgzniuk is kell. Ifi vezet 14 ves kort elr gyermekbl vlhat. k tovbbra is itt maradhatnak a gyermekvaston, amg nappali tagozatos iskolt vgeznek. A Gyermekvast egy gyermekkzpont intzmny!

 

Az iskola s a szl egyttes beleegyezse, igazolsa szksges a szolglatteljestshez. Tanulmnyi felzrkzssal tanulnak, j eredmnnyel. Tizent gyermekvasutas csoport teljest szolglatot, egymst vltva. A kzlekedsi vllalatok kapkodnak az itt dolgoz dikok utn a kzlekedssel sszefggsben szerzett tapasztalataik alapjn.

A gyermekvast 41 fs ltszmmal dolgozik, sajt mkdtets zemi konyhval rendelkezik, ahol brmunkt nem vgeznek. Az egyenruhk nagytiszttst kls vllalkoz vgzi, a kisebb tiszttsokat, gzlses tiszttssal, ruha javtsokat sajt hatskrben oldjk meg.

 

A gyermekvaston dzelmozdonyokat zemeltetnek. Ma hinyszakmnak szmt a mozdonyvezeti lls. A kivlasztsnl elsdleges az alkalmassg s az elhivatottsg, valamint a viselkedsi normk betartsa.

 

A fnksgvezet rdekessgkppen elmondta, hogy a Gyermekvast szerepel a Guinness rekordok knyvben, mely szerint a MV Zrt. Szchenyi-hegyi Gyermekvast a vilg leghosszabb olyan vastvonala (11,7018 kilomter a Fthz terletvel egytt), amelyen a forgalmi s kereskedelmi szolglatot gyermekek ltjk el. Emltette mg, hogy Trencsnyi Klra a gyermekvaston forgatta Remnyvast (Train to Adulthood) cm (dokumentum) filmjt, melyet msflves forgats utn mutattak be, ezt kveten nemzetkzi djat is nyert a film. (Az 58. Lipcsei Nemzetkzi Dokumentumfilm-fesztivl Next Masters szekcijnak Arany Galamb djt.)

Gerzsnyi Gyula fnksgvezet tjkoztatja

 

 

Els napirendi pontban Veszprmi Lszl budapesti terleti igazgat tjkoztatst adott arrl, hogy 2015. janur 1-tl a Gyermekvast teljes felgyelett tvette a budapesti terleti igazgatsg. A jrmllomny korszerstsre vr. A menedzsment biztostja a szksges forrsokat az aktulis kltsgvetsben.

A biztonsgos mkds felttelei rendelkezsre llnak, kzel 5.000 db faalj kerlt cserre. A kpzs tekintetben ki kell emelni a forgalmi gyakornokok Gyermekvaston tlttt gyakorlatt, mely segtette ket abban, hogy sikeres vizsgt tegyenek. A biztostberendezsi mszersz tanulknak az itt beptsre kerl j biztostberendezs htteret adhat a kpzs gyakorlati rinak teljestshez. Zrsknt elhangzott, hogy a Gyermekvast jvje megalapozott!

 

Veszprmi Lszl budapesti terleti igazgat tjkoztatja

 

Msodik napirendknt a MV Zrt. Munkajog vezetjvel, Dr. Nemeskri-Kutln Endrvel konzultci keretben vitatta meg a testlet a veznyli munkakrben tervezett brrendezssel kapcsolatos dilemmit. A munkajog vezet elmondta, hogy a veznyli munkakr rgta szerepel a tervekben az elismersre vr munkakrk kztt, de korbban nem szletett r vezeti dnts. A jelen javaslat szerint 24.000 Ft-tal emelkedik az alapbrk a sv maximum hatrig ebben a munkakrben. A munkltatnak mindenkppen bell kell maradnia a rendkvli munkavgzs 300 rs ves keretn s ennek teljestsben a veznylsnek kulcsszerepe van. Hlzati szinten a forgalomnl ez 70 ft rint.

A KT tagjai az rsos vlemnyket egsztettk ki azzal, hogy a veznylkn kvl komplexen kell a brrendszert talaktani. A munkajog vezet egy rszletes visszatekintst adott arrl, hogy 2015 decembertl napjainkig milyen folyamatok zajlanak a kszenlti jelleg munkakr mltja, jelene s jvje szempontjbl, valamint a nagyobb leterheltsggel rintett forgalmi szolglati helyek 40 %-os mszakptlkval kapcsolatban. A KT tagjai a konzultcit eredmnyesnek tltk meg.

 

A tjkoztatkat kvet dlutn, a Hvsvlgy llomson szolglatot teljest gyerekek munkavgzst tekintettk meg, majd a fnksgvezet kalauzolsval a Gyermekvasti mzeumot. Ezt kveten Hvsvlgy llomsrl Szchenyihegy vgllomsig a gyerekek szolglat teljestst ksrtk figyelemmel a vonaton s az llomsokon. Rvid stt kveten, a ktttplys kzlekedsnl maradva, Fogaskerekvel a Svb-hegyi megllig kzlekedtnk, majd a Gyermekvast Virgvlgy llomsra trtnk vissza s megkezdtk a csapatpt trninget.

 

Vgezetl meg kell jegyeznem, nagyon kevs ilyen elhivatott s munkjt szeret vasti vezetvel tallkoztam az elmlt negyven vben.

 

A MV Zrt. KT lse MV Zrt. Szkhz: mjus 25.

 

Els napirendi pontknt a MV Zrt. 2015. v pnzgyi teljestsrl s a 2016. vi f feladatokrl Bdonfain Szikszay Erzsbet gazdasgi vezrigazgat-helyettes asszony adott tjkoztatst. Kiemelte, hogy a plyamkdtets 10 ves szerzdst kttt 2015. v vgn s ennek azrt van jelentsge, mert a kiszmthatsgnak hihetetlen rtke van. A 2015. vi gazdlkods fbb esemnyei kztt az llami szerepvllals, a MV csoport talakulsa, az egyb esemnyek kztt a NIF Zrt. ltal lebonyoltott beruhzsok eszkzeinek tvtele kiemelend. 2015. vben a MV Zrt. tlagltszma 15.782 f s 1.356 f kzfoglalkoztatott. A 2016-2018 kztti zleti tervvel kapcsolatban hangslyozta a 3 ves tervezs jelentsgt.

A mjus 24-ei kihelyezett ls apropjn emltsre kerlt, hogy a vasti trvny a Szchenyi-hegyi Gyermekvasutat kisvast kategriba sorolta, mely alapjn mkdsi s finanszrozsi modellvltst kell vgrehajtani. Van rtk abban, hogy kzs megoldssal, rszben MV-START tmogatssal finanszrozzuk.

 

Zrsknt Bdonfain Szikszay Erzsbet hangslyozta, hogy eljutottunk odig, hogy nem az adssg, a krnyezetvdelem, a mszaki terlet, hanem a humnerforrs kerlhet a kzppontba az elkvetkez 2016-18-as idszakban.

 

A KT tagjai jelzseket adtak a vgrehajt pontokon lv munkaruha, vdcip elltsi problmkrl, felvetettk a lakskiutals foglalkoztatspolitikai fontossgt, valamint a vasutas letplya modell kidolgozsnak halaszthatatlansgt.

 

Msodikknt Vidra Andrs infokommunikcis igazgat tartott tjkoztatst az INKA projektrl, valamint a FOR projekt aktulis llsrl.

 

Az INKA projekt egy rgta tervezett projekt, melynek alapja, hogy a MV megfelelen tudjon 3 vre elre vgnyzrat tervezni. A gazdasgi terleten a GIR-t s mintegy ~25-30 rendszert fog vrhatan kivltani. Az alapkoncepci az, hogy hatkonyabban s jobban tervezhet legyen egy-egy munka.

Az INKA hatalmas vltozst fog hozni a MV letben. Szemlletvltozs szksges hozz. Jelenleg a tesztzem elksztsnl tart a projekt 130 munkallomst zemeltek be ennek cljra. Fontos az rintettek oktatsa, kzel 5.500 szerepkrnek megfelel elektronikus felhasznli kziknyvet kell ltrehozni.

Prhuzamosan az MTR rendszer folyamatos kivltsa is megtrtnik, szerept tveszi az j TOPORAIL rendszer. A projekten bell megvalsul a jelenlegi VEGA rendszer jrafejlesztse is, melynek kapcsn 2017. janur 1-tl a ruhakiosztst tmogat rendszer is megjtsra kerl. Ezltal visszavezetsre kerl a ruhaknyv online, elektronikus formtuma, mellyel valamennyi kollgnak lehetsge lesz az ellts folyamatos kvetsre.

 

A FOR projekttel kapcsolatban elmondta, hogy alapproblma, hogy nehzkesen rtik meg a MV mkdst a nmet fejlesztk. Pldul a vonatszm lptets sem mkdik mg megfelelen. A fejleszt cg gyakran olyan hlzati problmkra hivatkozik, melyek nem llnak fenn.

 

A klnflken bell kett munkavllal rendkvli szocilis seglyrl s egy f temetsi seglyrl dnttt a testlet.

 

Bodnr Jzsef KT elnk, sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: