Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV ZRT. KT HRLEVL

2016. oktber

A MV Zrt. KT lse: oktber 12.

Az els napirendi pontban Dorozsmai va humnerforrs vezrigazgat-helyettes rviden rtkelte az elmlt idszakot s felkrte Bag Barbara humnpolitikai szakrtt a MV Zrt. 2013-2016. vi Eslyegyenlsgi terv teljeslsrl adjon tjkoztatst. Elmondta, hogy fontos feladat a nk szakmai elmenetelnek figyelemmel kisrse, 2013-as vhez kpest 35 %-kal ntt a ni vezetk szma s ugyancsak ntt a ni foglalkoztatottak ltszma is. Az 50 vnl idsebb, hatrozatlan idej munkaszerzds keretben foglalkoztatottak szma a 2013-as vhez kpest emelkedett, ezrt a Humn szervezet az utnptls tervezst kiemelt feladatknt kezeli. A toborzs kivlaszts s utnptls vonatkozsban elmondhat, hogy az egyenl bnsmd tekintetben semmifle diszkriminci alkalmazsra nem kerlt sor. Annak rdekben, hogy a betltend llsok minl szlesebb krben jussanak el az emberekhez kls- s bels karrierportlon tl llsbrzken, munkagyi kzpontok ltal meghirdetett szakmai napokon val rszvtellel, elvrosi vonatokon trtn hangos bemondssal s szranyagokkal hvjk fel a figyelmet. A MV Zrt. rendkvli lethelyzetben szocilis rszorultsg alapjn seglyeket biztost a munkavllalk rszre, kiemelten a nagycsaldosokra. A MV Zrt. tovbbra is mkdteti Egszsgmegrz programjt a munkavllalk egszsgnek s munkavgz kpessgnek megrzse s a megbetegedsek megelzse rdekben, melyet a 2013-2016 idszakban tbb mint 1600 munkavllal vett ignybe. A MV Zrt. trekszik arra, hogy megelzze s megakadlyozza a munkavllalk htrnyos megklnbztetst. Az Eslyegyenlsgi terv azzal a cllal fogalmazdott meg a kvetkez hrom vre, hogy mind a munkltat, mind a munkavllalk s kpviseleteik figyelmt rirnytsa a munkahelyi eslyegyenlsg fontossgra, s az egyenl bnsmd elveinek tiszteletben tartsra. Ennek rdekben a jvben kiemelt szerepet fog kapni az eslyegyenlsg kommuniklsa s oktatsa, melynek keretn bell internetes frumon s kiadvny formjban egyarnt oktat fzeteket fog a Trsasg megjelentetni. Tovbb a MV Zrt. a kzeljvben fog csatlakozni az Eurpai Soksznsgi Karthoz, amely az Eurpai Uni munkahelyi diszkriminci-ellenes, eslyegyenlsget tmogat irnyelveit rgzti s npszersti a foglalkoztatk krben. A Trsasg elktelezettsgt is mutatja, hogy eslyegyenlsg tmakrben konferencit szervez, melynek clja a 2017-2020 idszakra vonatkoz Eslyegyenlsgi terv nneplyes keretek kztti alrsa mellett, felhvni a figyelmet az eslyegyenlsg fontossgra, npszerstsre, a trvnyi s szablyozsi httr megismersre.

Msodik napirendknt a MV Zrt. 2016. I-III. negyedvi foglalkoztatsi- s ltszmtervnek alakulsrl Szilgyi Pter munkaergazdlkods vezet rsos elterjesztst adott t, melyben ltszmalakuls, ltszmsszettel, a munkaid kihasznls, tlra, kszenlt s gyelet alakulsa szerepel. Hangslyozta, hogy nvekedett a kzs megegyezssel munkavllal rszrl trtn felmonds kezdemnyezse. Nagy erket mozgst a MV a pozcik betltsre. Dorozsmai va humnerforrs vezrigazgat-helyettes kiegsztsben hozztette, elg kritikus a helyzet a munkaergazdlkods tern az egsz orszgban. Meg kell kezdennk a felzrkztatst a nemzetgazdasgi tlaghoz a brek vonatkozsban. Elfogyott a sajt erforrsunk, gy a tulajdonostl is tmogatst vrunk. Megjegyezte, hogy a 14-17 MMK-ban 30 %-kal vagyunk elmaradva a Hay rendszer szerint a brekben. tfog bremelsre van szksg, de jelenleg csak a sajt forrs felhasznlsval tudtunk egyes terleteken enyhteni a gondokon. Pldaknt emltette, a rgis mszakptlk emelst, valamint a bremelsbl nem rszesl diplomsok egyszeri vasutasnapi jutalmt. A jvre nzve felvzolta a kvetkez lpseket: hossz szolglati idhz s letkorhoz kapcsold szabadsg, nyugdjpnztri befizets emelse, az ltalnos munkarendben foglalkoztatottak veznyelt munkavgzsben trtn elismerse, munkakrlmnyek javtsra elklntett keret, az atipikus foglalkoztats alkalmazsa, az egszsgmegrz program fellvizsglata, a hatsgi orvosi vizsglatot megelz hzi orvosi kontroll, valamint sztndj program a kzpiskolsokkal, egyttmkds a felsfok oktatsai intzmnyekkel s diploms plyakezd program indtsa. Zrszavban emltette, hogy munkavllali ajnlsi programot dolgoznak ki.

Harmadikknt a MV Zrt. 2016. vi I-IX. havi szocilis, temetsi seglyek s munkabrelleg felhasznlsrl, kiemelten a kzponti kerethez tartoz szervezeti egysgekrl adott tjkoztatst dr. Truzsi Erika humnpolitikai szakrt. Kiemelte, hogy a 2016. vi szocilis segly keret felhasznlsa idarnyosan megfelel. A rendkvli lethelyzetbe kerlt munkavllalk rszre elklntett keret jelents rsze mg rendelkezsre ll. Hasonl a helyzet a munkabrelleg keret felhasznlsa tern is. Kln mellkletknt elksztette az sszevont kzponti KT keret munkabrelleg s szocilis segly felhasznlst, valamint azon szervezeti egysgek rszre biztostott keretek nagysgt, ahol az zemi tancsi vlaszts nem trtnt meg.

Klnflken bell ngy f munkavllal munkabrelleg, valamint hrom f munkavllal rendkvli szocilis seglykrelmrl dnttt a testlet.

Bodnr Jzsef KT elnk, sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: