Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV ZRt

 

MV ZRt. KT HRLEVL 2006. Jnius

 

Soros KT. ls 2006. jnius 12.

A MV ZRt. Kzponti zemi Tancs s a MV ZRt. Kzponti Munkavdelmi Bizottsg egyttes lse.

Elsknt tjkoztat hangzott el a MV ZRt. zem- s vagyonbiztonsgi helyzetrl Dr. Trs Andrs biztonsgi igazgat elterjesztsben. A legfontosabb zembiztonsgi mutatk (kzleked vonatok, tolatsok s az ttjrk baleseti s veszlyeztetsi adatai) kzl a kzleked vonatok baleseteinek s veszlyeztetseinek, a tolatsi esemnyeinek szma cskkent, mg vltozatlan gyakorisggal fordult el baleset vasti tjrkban. A bekvetkezett balesetek anyagi kr szempontjbl is kisebb kvetkezmnyekkel jrtak, 2005 vben. A tolats kzben trtnt balesetek a bevezetett intzkedsek eredmnyeknt a bzis idszakhoz kpest 7,1%-al cskkentek. A vasti tjrkban trtnt balesetek 75%-a biztostott tjrban trtnt. Szemlyi srlsek szma szintn cskkent, a balesetek fknt a tiltott helyen tjrs, a fel-s leszlls kzben, valamint a mozg vonatrl leugrls sorn kvetkeztek be. A baleseti krok is jelentsen cskkentek.

A vagyonbiztonsgi helyzet rtkelse sorn megllapthat, hogy az elmlt t v szablyozsi intzkedseinek hatsra sikerlt stabilizlni a vagyonbiztonsgot. A trsasg terletn tbb mint 6500 vagyonbiztonsgot srt esemny vlt ismertt, melybl a tbbsget kitev zrhiny tnyleges krral nem jrt.

Az rulops tekintetben is kedvez jelek tapasztalhatk, mert az esetszm 10,7%.-al, a krsszeg 39,6 %-al cskkent. A kiemelt vonatok vonatkozsban szintn kedvezek a tapasztalatok. A trsasg terletn bekvetkezett sszes regisztrlt vagyonvdelmi esemny megkzeltleg egynegyede trtnt a szemlyszllts terletn. A szemlykocsi ronglsok szma, illetve az okozott krrtk is kevesebb az elz vekhez kpest. A graffitivel okozott kr 81 milli Ft. volt. Jelentsen cskkent a vonatdoblsok szma is.

Kiemelt clknt kell kezelni a MV ZRt. kedveznek mondhat vagyonvdelmi helyzetnek szinten tartst.

Folytatni kell a biztonsgi koncepci megvalstsi programjban szerepl feladatok vgrehajtst, figyelembe vve a folyamatosan roml kls tnyezket, egy-egy terlet szocilis trsadalmi adottsgait.

Msodikknt a MV ZRt. 2005. vi munkabaleseti helyzetrl Dr. Debreczeni Katalin fosztlyvezet adott rszletes tjkoztatst. Elmondta, hogy a havi elemzsek, elksztse rirnytja a figyelmet a gyakran elfordul esetekre, de jelents a vletlenszersg determinl szerepe is. 2005-ben egy hallos kimenetel munkabaleset kvetkezett be, slyos csonkulsos munkabaleset nem trtnt. A Plyavasti zletg munkabaleseti adatait a tevkenysgek eltr jellege, a kockzatok klnbzsge, sajtos, tevkenysg-specifikus kvetkezmnyei befolysoljk. A Gpszeti zletgnl a munkabalesetek szma cskkent, de az egy srltre jut kiesett munkanapok szma nvekedett. Az rufuvarozsi zletg munkabaleseteinek jelents rsze a rakomnyok traksa, igaztsa, a jrmvek nylszrinak kezelse, illetve a jrmvekrl trtn le- s fellps, valamint a jrmkapcsolsok sorn kvetkezett be. A Szemlyszlltsi zletgnl jelentsen nvekedett a jegyvizsglk munkabaleseteinek szma, melyeket elssorban a jrmrl trtn le- s fellpsnl illetve az utasok tmadsa miatt bekvetkezett srlsek okoztak. A gzols utni lelki trauma 4 f munkavllalnl okozott munkabalesetet. A munkabalesetek letkor szerinti gyakorisga a magasabb letkor csoportoknl cskken tendencij. A tendencia a begyakorlottsg, a szakrtelem lnyeges kockzatcskkent funkcijt is bizonytja, amelynek jelentsge a vastzemi technolgiai folyamatokban fokozott jelentsg. Az orszgos munkabaleseti statisztika adatai az elmlt vben kedvezen alakultak. A munkakrlmnyek, a munkavllalk biztonsga a reprezentatv szakszervezetekkel kttt ngyves megllapodsban foglaltak idarnyos teljestsnek kvetkeztben a MV ZRt. szmos terletn javult.

A munkavllali kpviselk krdseket tettek fel az ANTSZ vizsglatokkal, a munkabiztonsgi szemlk szmnak cskkensvel, a kiszervezsek hatsval kapcsolatban. Szba kerlt mg az egyni vdeszkzk hasznlata s a vdital ellts, valamint Hatvan lloms munkabiztonsgi helyzete. Vlaszban a fosztlyvezet asszony elmondta, hogy nem forrs fggvnye a szemlk szmnak cskkense, viszont a fejlesztsi forrsok elmaradsa miatt a technolgiai utakra nem volt elegend pnz. Az EU-s forrsok csak a plyra fordthatk. Az ANTSZ vizsglata az zemorvosi rendelkre terjedt ki. A MV ZRt. munkabiztonsgi llapota, a balesetek gyakorisga, slyossga, az ellenrzsi tapasztalatok megllaptsai, valamint a tett intzkedsek figyelembevtele megfelelnek rtkelhet. A munkavllalk a biztonsgi kockzatkat ismerik, cselekvsket azonban a munkakrnyezet, a megszokott s elfogadott gyakorlat biztonsgi kockzatknt befolysolja.

A klnflken bell a z ingatlanhasznostssal kapcsolatban megkrt jogi llsfoglalst rtelmezte a testlet.

 

 

Miskolc, 2006. jnius 28. Bodnr Jzsef KT sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: