Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV Zrt. KT HRLEVL 2011. Jnius

 

A MV Zrt. KT s a KT Kerekasztal egyttes lse 2011. jnius 7. Az egyttes ls napirendjeknt tjkoztat hangzott el a MV csoport kommunikcis stratgijrl s a 2011. vi vasutasnapi programokrl. Szarka Lszl kommunikcis igazgat elsknt az j feladatokrl, kihvsokrl szlt. Elmondta, hogy a MV csoportban nem volt egysges jvkp. A trsadalmi elismertsget erodlta az elmlt idszak, gy most nagyon mlyrl kell indulni, melyet trsadalmi prbeszd keretben szeretnnek megvalstani. A stratgia bemutatsa rvid idn bell megtrtnik, egy kockzatmenedzsment funkci lp be a rendszerbe. Szlt mg arrl is, hogy megtrtnt a Vasutas Magazin megjtsa, igaz csak kllemben. Ismertette elkpzelseit az egsz hlzatra bevezetsre kerl intranettel kapcsolatban. A marketing kommunikcirl szlva hangslyozta, hogy a kltsghatkonysg miatt csoportszint beszerzsek vannak folyamatban. Vgezetl kiemelte az utas vonzs projekt fbb rszleteit. Ezt kveten Hackl Mnika osztlyvezet vzolta fel a 2011. vi vasutasnapi rendezvnyek helyszneit illetve azok fbb msorszmait. Ugyanazt az elltsi sznvonalat kell biztostani valamennyi helysznen. Kltsghatkonysg miatt cskkentettk a helysznek szmt. Egy cg fogja ssze a VOKE segtsgvel a kulturprogramokat. Ignyllapot a Vasutas Magazin is tartalmaz majd, de elektronikusan is letlthet. A pnteki tisztavatson Fellegi Tams miniszter s kt llamtitkr is jelen lesz. Smn Katalin osztlyvezet a kiemelt sportegyesletek tmeneti tmogatsrl szlva kijelentette, hogy a MV Zrt-nek nem elsdleges feladata a sport tmogatsa. Ebben az vben 15%-al cskkentettk a tmogatst, melyet alapti hozzjrulssal hat kiemelt sportegyeslet rszre biztostanak.

Soros ls keretben jlti ingatlanok hasznostsrl, tbb rszletben elksztett dl brbeadsokrl hozott egyhang egyttdnt hatrozatot a KT. A kt grdonyi dl hasznostsnak gyben ksbb hoz dntst a testlet.

Ezutn a ktnapos munkals programjnak megnyitjaknt a budapesti Plyavasti Terleti Kzpont mkdsi krbe tartoz vgrehajtsi egysgeken 2011. vben tervezett munkakrlmny javt munklatokrl adott tjkoztatst Lukcs Gyrgy kzpontvezet. Elmondta, hogy a plyavast bevteleinek 50 %-t a budapesti terlet adja, mely 5300 fs ltszmval a legnagyobb a MV-on bell. A 13 forgalmi csompont 168 llomsn 3300 f dolgozik. Az ingatlanos kp bonyolult, sszetett, mivel a terlet mrete miatt minden terleti ISZE-el kapcsolatban llnak. A kzbeszerzs bevezetsvel nem haladunk elre, nem vrhatjuk a csodt. Sajnos a vezetk nem rendelkeznek anyagi forrssal, mg egy izz cserre sem. A kitrsi pont lehet a sok szakasz szkhely racionalizlsa, feljtsok elvgzse. A szocilis helysgek zrsa, rzse nem megoldott. Cl az integrlt plyavasti telephelyek kialaktsa. Fontos megoldand feladat az ingatlan terleti hatrok, szakmai hatrokhoz val ktse.

A munkals keretben dlutn folyamn Ferencvros szemlyplyaudvar forgalomirnyt tornyt valamint a hozztartoz szocilis blokkokat tekintette meg a testlet. A tbbszintes pletben naponta a minimlis ignyeket sem tudjk biztostani a munkavllalknak. Egyes vizes helysgekrl hinyzik az ajt, a mellkhelysgek bzlenek, az alapvet higiniai felttelek nincsenek biztostva. Az irodkban a korrodlt vz s ftscsvek meghibsodsai okoznak bezsokat. A hibk elhrtsa azonnali intzkedst ignyel.

A munkals msodik napjt feljtott ingatlanok megtekintsvel kezdte a KT. A Soroksri-ti apartman hzban megtekintett feljtott helyisgekrl megllaptottk a KT tagjai, hogy egyes esetekben felems munkt vgzett a kivitelez. A bejrson ksr volt a budapesti Ingatlan Szolgltatsi Egysg vezetje Nagy Tibor, valamint az IK.Kft. zemeltetsi rszleg vezetje. Ezutn a plyaudvar rendezi ltz-mosd helyisgek megtekintse volt a kvetkez program. Az ott tapasztalt llapot alapjn megllaptst nyert, hogy indokolt a tervezett feljts. Ezt kveten a ferencvrosi gurt plyaudvar bejrsval folytatta tjt a testlet. Az irnyt toronyban lthat volt, hogy milyen felelssgteljes munkt vgez a gurti szemlyzet. A Gubacs rendezi terletrl azt a megllaptst tette a KT, hogy a vast szvnek nevezett szolglati helyeken megllt a mszaki fejlds s a munkakrlmnyek is nagyon lehangol kpet mutatnak.

A csompont vezetjnek kpviseletben Disi Lszl koordintor mutatta be az elegyfeldolgozi technolgiai folyamatokat. Elmondta, hogy a 21. szzadban mg mindig gyalogosan viszik a gurtsi jegyzket az un. aggat rhelyre. Kzzel, krtval a kocsi oldalra rjk, melyik vgnyra kell gurtani. Ez technikai korszerstssel kivlthat lenne, ha megfelel munkakrlmnyeket tudnnak biztostani. A vgnyhlzat gyomtalantsa is get lenne, de a kzbeszerzsi eljrs lasstja annak vgrehajtst, gy sokkal tbb lesz a kltsg, amibe kerl a terlet rendbettele.

A terleten dolgozk alapvet szocilis elltsnak biztostsa rdekben a KT javaslatot tett egy szocilis kontner belltsra s a tbb vtizede ideiglenesen lehelyezett kontner-rhelyek azonnali cserjre.

Ezt kveten egy visszaadott lakst tekintett meg Gyli-ti laktelepen a testlet, amely a j llapot kategriba tartozik. A Humnigazgatsg munkatrsai elmondtk, hogy az Ingatlan Igazgatsgnak (IGI) kell nyilatkoznia arrl, mikor tudja kiutalhatv tenni a lakst. Az ISZE vezetje elmondta, hogy a ktszobs laksra tbb szzezer forintot kell klteni, hogy jra otthont adjon egy vasutas csaldnak. Innen a kzelben lv Pceli t 3.sz. alatt a Vasutasok Szakszervezete s a Csompont kezelsben lv Mveldsi Hz adott menedket a hirtelen jtt felhszakads ell. A MV Zrt. KT elnke Horvth Istvn bemutatta az intzmnyt, majd rviden megemlkezett a tragikus krlmnyek kztt elhallozott Sipos Istvn vezrigazgatrl. Bemutatta azt a szobt, amelyben a volt vezrigazgat btorait, egyes hasznlati trgyait mentette meg az utkor szmra. A Sipos Istvn emlkszoba hangulata magval ragad s elgondolkodtat, visszaemlkezsre ksztet, mert igazi vasutas volt a nhai vezrigazgat, aki vgigjrta szakmai ltrt, ezrt tudott megrt s embersges lenni a kt kezi vasutasokhoz. Ennek a szellemisgnek az eredmnye, hogy megvalsult az emlkszoba, a cselekvs s tenni akars nem pnz krdse volt.

A KT tagjai ezt kveten megtekintettk Budapest Keleti plyaudvaron a szemlypnztrosok munkakrlmnyt javt szocilis blokkot. A MV Start Zrt. helyi vezetje Morvai Judit adott tjkoztatst a bevtelekrl, elmondta, hogy a pnztrrak forgalmas idben egy ra alatt akr 1000 db. jegyet rtkestnek. rdekessgknt jegyezte meg, hogy 2010-ben 5143000 f vett menetjegyet jegypnztraikban.

Ezutn Ispn Lszl a Forgalmi Csompont vezetje a Keleti plyaudvar forgalom-irnyt tornyban ismertette a napi 400 vonat lekzlekedsnek minden apr rszlett, megjegyezve mg azt is, hogy a szervizvonatok sszelltsa is itt trtnik. Bszkesggel szlt arrl, hogy minden szolglati helyen van mikrohullm st, azonban az ltzkdsi lehetsgek vek ta nem vltoztak. Javasolta, hogy a felvteli pletben felszabadtott gpszeti szocilis blokkot jtsk fel s ott alaktsanak ki ltzt, mosdt a munkavllalknak.

A munkaprogramjt a vezrigazgatsgon folytatta a KT. Napirendknt dl hasznostsrl trgyalt. A hasznostsra tervezett dlkkel kapcsolatos egyttdntsre a kvetkez ht keddig krt halasztst a munkltat, mert a szakszervezetekkel trgyal egyes dl ingatlanok rtkestsrl. A KT elfogadta a munkltat javaslatt.

Kvetkez napirendknt a MV Zrt. Felgyel Bizottsg munkavllali kpviselinek deleglsra kszlt temtervet fogadta el a testlet.

A klnflken bell pedig a Pontkeret alap ignylsi rendszer kialaktsa a munkaruhzati elltsban cm elterjesztshez jellte ki a testlet a szakmai terletek felelseit. Ezt kveten rendkvli szocilis seglyben dnttt a KT.

Soros KT ls 2011. jnius 21.

Elsknt Petrilla Gyrgy pnzgyi igazgat tjkoztatta a testletet a MV Zrt. 2010. vi gazdlkodsrl, mkdsnek fbb jellemzirl, valamint a 2011. vi zleti s beruhzsi tervrl. Elmondta, hogy ismt vesztesggel zrta az vet a MV Zrt., azonban komoly anyagkltsg megtakartst rtek el, mely az elz vihez kpest mrskelte a negatv eredmnyt. A teljestmnynket 90%-ban objektv tnyezk hatrozzk meg, mg a kltsgeink 90 %-a szintn adott, mozgsternk nincs - hangslyozta az igazgat. vek ta alulfinanszrozott a tulajdonos rszrl a MV Zrt., csak a MV Start Zrt. kapja meg a kzszolgltatsi szerzds szerinti tmogatst. A hitelllomny alakulsban csoport szinten szerny cskkens van, mely kt rszbl tevdik ssze, az egyik a napi gazdlkods, mg a msik a fejleszts, az utbbi vekben olyan fejlesztsekre fordtottak, mint a motorvonatok. Ezt kveten Erdlyi Barna kontroling igazgat hangslyozta, hogy az ingatlanrtkestsi folyamat nem gy alakult, ahogyan azt terveztk. Ezentl a 2010. vi gazdlkodst olyan kls tnyezk is htrnyosan befolysoltk, mint az rvz, belvz s a vrs iszap katasztrfa. A plyavasti bevtelek 2 mrdFt-al jobbak voltak, mint az elz vben. Az alapszolgltatsok ra cskkent, viszont egyes kiegszt tevkenysgek vgzse drgult. A plyavasti szolgltatsi szerzds alrsa 21 mrdFt tbbletforrst biztost 2011-ben. llami kezessgvllals a mkds finanszrozsa, melyben a brt a kltsgek kifizetse kveti. Krdsre vlaszolva elmondta, hogy a vezeti rtekezlet trgyalta a prioritsi sorrendet a munkakrlmnyek javtsra. Szlt mg arrl is, hogy a DHL megvltoztatsa a gyorsabb, hatkonyabb mkds rdekben trtnik meg, mert a rgi ktttsgek akadlyozzk a beszerzst. Az anyagjelleg megtakarts rvid tv rdekei a ksbbiekben krt okozhatnak, erre hvta fel a figyelmet a testlet egyik tagja.

A msodik napirenden bell jlti ingatlanok hasznostsrl dnttt a testlet. Elszr a grdonyi dlkkel kapcsolatban Fodor Mihly ingatlangazdlkodsi osztlyvezet ismertette a munkltat llspontjt, mely az rversen nyertes plyzval a brleti szerzds megktsre irnyult. A KT az alacsony licit eredmnyre val hivatkozssal krte az eljrs eredmnytelensgnek elfogadst. Nagy Gbor a KT elnkhelyettese arrl tjkoztatta a testletet, hogy a VDSZSZ Szolidarits rsban vteli szndkot jelentett be az dlkre. A KT tmogatta a javaslatot s hrom hnapos hatridt adott a tranzakci lebonyoltsra. Ezt kveten hatrozatlan idre szl brleti szerzds megktshez jrult hozz a KT, Szokolya klterleten lv dl ingatlan, rvereztets tjn trtn hasznostssal. A KT krte, a szakmai elterjesztt aktualizlja azokat az dlket, melyekre nincs rdeklds avultsguk miatt, ezrt a tovbbi llagromls s rtkveszts miatt hasznostsra ksztsen elterjesztst.

A klnflken bell a munkaid beosztsi folyamatok utasts tervezethez jellte ki a tmafelelsket a KT. Tjkoztatst kapott a testlet a nyugdjas dlsi csekkek felosztsrl. A MV Zrt. 100mFt-ot biztost 2011-ben a vasutas nyugdjasok dlsnek tmogatsra. A beadott krelmeket hat fs bizottsg brlta el a kvetkezk szerint. Krelmet 4129 f adott be, melybl 2727 f felelt meg a kirsi feltteleknek, gy rszkre 36000 Ft/f dlsi csekket juttatnak el, mindenkit levlben rtestenek a dntsrl.

Budapest, 2011. jnius 21.

Bodnr Jzsef

MV Zrt. KT sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: