Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV ZRT

MV ZRT. KT RENDKVLI HRLEVL 2011. NOVEMBER

 

Szarvas Ferenc a MV Zrt. elnk-vezrigazgatja a trsasg eltt ll fbb feladatokrl, idszer krdsekrl adott tjkoztatt november 29-n a KT lsn.

 

Az v els napjaiban elfogadsra kerlt a MV Csoport stratgiai munkaprogramja, de annak megvalstst a Szll Klmn terv vgrehajtsnak teme hatrozza meg. Amit ma biztosan tudni lehet, a kormny a kzssgi kzlekeds talaktst favorizlja. A teljes adssg konszolidci lekerlt napirendrl, ma csak 64 MrdFt rszleges tmogatsrl szletett dnts, mely a 2012. vben a kritikus hitelek kivltst biztostja mondta bevezetknt Szarvas Ferenc. Majd azzal folytatta: versenykpes vasti cgcsoport kialaktsa a cl s e miatt jelents tszervezsre kerl sor. Lnyege az, hogy a hrom nagy lenyvllalat milyen szervezeti keretek kztt tud a leghatkonyabban mkdni. Eszkzkezel trsasg ltrehozsa az els lps, ami azt jelenti, hogy a MV Zrt.-bl a Start Zrt.-bl a grdl llomnyt egy helyre a Trakci Zrt.-be kell tenni. Tovbbi vizsglat trgya a Start s a Trakci trsasgok megrendelsi formjnak fellvizsglata a Gpszet trsasg irnyba illetve a gpszeti tevkenysg esetleg nll, a Start Zrt. lenyvllalataknt trtn szervezeti mkdtetse. Mg az idn megszletik a koncepcionlis dnts. A vgrehajts tcsszik 2012-re. Fontos a kltsgcskkents s a szinergik kiaknzsa.

A felsvezetk karbantarts visszaszervezsi tapasztalataknt elmondta, hogy hiny szakmaknt jelenik meg a munkaer piacon ez a tevkenysg emiatt lehetsges, hogy a jvben bels tanfolyamon kell kikpezni, a szakembereket. Meg kell oldani a jrmvezetk ptlknak krdst is.

A stratgiai tervezs az elkvetkezend idszakban fontos feladat. Biztostani kell a vllalat elre tekint kpessgt. Ez ma a trsasgnl hinyzik, s ez nehezti a finanszrozst, a tervszer karbantartst. Egy zemvitel folytonossgi tervvel kell rendelkezni, mely 2-3 vre elre pontosan rgzti, hogy milyen mszaki feladatokat kell megoldani. Ehhez meg kell hatrozni a prioritsi sorrendet. A MVTI munkavllali a NIF-es munkkon dolgoznak. A tapasztalt vasti tervez mrnkkbl sajt llomnyra van szksg. A MVTI visszaszervezst meg kell oldani gy, hogy a koncepcionlis dntst mg ez vben meg kell hozni.

Vizsglat alatt van az, hogy a MVGP- FKG trsasgok milyen szervezeti modellben dolgozzanak. Els lpcsben ezek fzijra kerl sor, azonban itt is meg kell vizsglni a visszaszervezs lehetsgt. Az elkszt munka folyik, ez vben a dnts is megszletik.

A szolgltatsi funkcik (Humn back-office, szmvitel, informatika) mkdsben a kltsghatkonysg a cl. Hatkonysg javtst kell megvalstani, a plyavasti technolgiai folyamatok tvilgtsval.

A Kzlekedsi HOLDING ltrehozshoz politikai dntst kell meghozni. Megvalstsa vrhatan a jv v kzeptl relis.

A tvkzlsi terlet jvjt meghatroz projekt helyzetrl elmondta, hogy rendkvl nagy a szervezeti ellenlls a tervezett talaktssal kapcsolatban, de tisztn kell ltni, hogy mi a f feladat. Ma a tvkzls fleg infokommunikcis feladatokat vgez. A jvben az adattviteli tevkenysg a meghatroz, de nagyon fontos a szks pnzgyi forrsok hatkony felhasznlsa is.

A tovbbiakban trsasgi ingatlan vagyon helyzett elemezte. Fkuszban a vastzemhez szksges ingatlanok meghatrozsa. Ehhez szksges az ingatlanok tulajdoni nyilvntartsnak biztostsa. Fontos feladat mg az ingatlanvagyon rendezse az llam s a MV kztt. Az v kzepn a teljes konszolidci jegyben az sszes MV ingatlan tadst irnyoztk el az MNV rszre. Tekintettel arra, hogy a konszolidci eltoldik az ingatlanok tadsa is lpsenknt trtnik meg. A szks fejlesztsi forrsokat az utas kontakti helyekre a 750 llomsra kell fordtani. Az llomsok jelents rszn az pletek hasznlatban, strukturlis vltozsokra van szksg. A kisebb teleplseken ksrletet tesznek az llomspletek nkormnyzatok rszre trtn tadsra.

Kiemelten fontosnak tartja a takarts helyzetnek a megoldst. A takartsi mizrin tl kell lpni mondta, mind az plet, mind a grdl llomny tekintetben. Az alternatv megoldsokat keresik, akr azzal is, hogy sajt llomnyba kerl a tevkenysget vgz munkavllalk egy rsze.

Krdsekre vlaszolva a kvetkezket mondta az elnk-vezrigazgat: A tvkzlssel kapcsolatban vals krds a szakmai allokci. A kis villamos terlet visszavtelvel kapcsolatban nem zrkzott el, de koncepcionlisan az tjrhatsgot biztostani kell. A Trsadalmi Ktelezettsg vllals keretben a jlti ingatlanok rtkestst javasolja, de 3 vre megllapodst ajnl a munkavllalk munkakrlmnyeinek javtsra fordthat sszeg tekintetben. A szakszervezeti rendezetlen tulajdon, nyilvntarts ingatlanok helyzett meg kvnja oldani. A VOKE kulturlis egyeslettel val kapcsolatot j alapokra kell helyezni, de tovbbra is fontosnak gondolja a kultra tmogatst. A zenekar megtartsval, de a kltsgek cskkensvel szmol a MV Szimfonikusok esetben. A profi sport tmogatsa llami feladat, ezrt a ltestmnyek tadst kell megclozni az llam rszre.

A kzel kt rs tjkoztat vgn kijelentette, hogy szmt az j Munka Trvnyknyvnek elfogadsa utn is, a KT cselekv tmogatsra.

Bodnr Jzsef MV Zrt. KT sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: