Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

MV Zrt

MV Zrt. KT HRLEVL 2012. Februr

Soros KT ls februr 7.

Elsknt a hasznlt plya felptmnyi anyagok kezelsvel (trols, rzs, leltrozs, hasznosts) kapcsolatos trsasgi feladatok tmakrben tartott konzultcit az rintett szakterletek vezetinek bevonsval a testlet. Az lsen rszt vett dr.Trs Andrs Biztonsgi Igazgat, Csere Lszl Vagyonvdelmi osztlyvezet Szekeres Sndor Plyaltestmny osztlyvezet, Zaja Gbor TSZ, Kunn Porkolb Andrea Szmviteli egysg vezet. A tevkenysg vgzse sorn jelentkez napi problmk s ezek megoldsi lehetsgei kerltek tertkre. Horvth Istvn a KT elnke bevezet gondolatban hangslyozta, hogy munkabiztonsgi szempontbl is komoly kockzatot jelent s morlis problmt is felvet, hogy a vastzem terletn rizetlenl nagy mennyisg leselejtezett vasanyag van felhalmozva vek ta. A problma megoldsa minden rintett szmra fontos kell, hogy legyen mivel akut jelleg kihathat a vasti kzlekeds biztonsgra. Sos Jzsef KT tag a tma felvetje, mint fplyamester tbb alkalommal knytelen a nagymennyisg hasznlt anyaggal foglakozni. Rirnytotta a figyelmet arra, hogy tzvdelmi hinyossg is keletkezhet, mindemellett mg krnyezetvdelmi szempontbl ktelezettsg szegssel is bntethet a hatsg. Elmondta, hogy a felelsgi krbe tartoz terleten jelents mennyisg fa, vas anyagok valamint a veszlyes hulladk halmozdott fel. A problmt csak fokozza az a tny, hogy minden egyes lops felfedezs utn leltrellenrzst kell vgeznie, mely a napi szakmai feladatoktl veszi el az idt. Prevenciknt a gyors rtkestst jellte meg. Dr. Trs Andrs hangslyozta, hogy a MV Zrt. menedzsmentje 2011-ben nagy elnnal kezdett a jelensg feltrshoz. Az sszes vasutas munkavllalt demoralizlja, hogy vek ta nincs megolds az gyben, mivel a szablyzk nem segtik st neheztik a cselekvst. A hasznlt anyagok tulajdonlsa okozza a legtbb vitt. llami vagy a MV Zrt. tulajdont kpezik e a visz nyeremnyi anyagok. Errl folyik rgta egyeztets a Magyar Nemzeti Vagyonkezel Zrt. ( MNV Zrt. ) kpviselivel. A hlzaton tbb tzezer tonna rzs nlkli cskavas van szanaszt. Csere Lszl szerint a plya mellett szinte felknljuk a kapcsolszereket, sneket egyb vasanyagokat a tolvajoknak, mivel ezek rzs nlkl vannak trolva. A Kincstri vagyon rzse is a cg feladata. Rendkvl magas az lervel trtn rzs kltsge 8,7mFt/f. Szekeres Sndor plys osztlyvezet konkrtumokrl beszlt. Jelenleg 33.000 tonna cskavas van a MV hlzatn, melyrl rengeteg levl, elterjeszts kszlt eredmny nlkl. Elmondta azt is, hogy 2012-ben 200 MFt ll rendelkezsre a veszlyes anyagok elszlltsra. Ktsgbeesett megoldskeress zajlik.

Zaja Gbor a TSZ kpviseletben megnyugvssal konstatlta, hogy plds egyetrts alakult ki a jelenlv szervezeti egysgek kztt a problma megolds rdekben. Ismertette azt a folyamatot mely akadlyozza a j s gyors megoldst. Az MNV Zrt. 2010-ben j rtkestsi eljrst indtott el, majd 2011-ben j selejtezsi utasts jelent meg. Egyedi engedly kell az MNV Zrt.-tl a 100 milli Ft feletti rtkestsrl, annak ellenre, hogy jeleztk a felhalmozott ttel nagysgt. tmeneti intzkedsknt Pspkladny, Vrosfld, Dombvr terletn kijellsre kerlnek trol helyek a tovbbi anyagok elhelyezsre, melynek rzsrl gondoskodnak. Megjegyezte mg, hogy trvnyi vltozs veszlyes anyagnak minstette a talpft, gy a rgi formban rtkesteni nem lehet. Kunn Porkolb Andrea a szmviteli egysg vezetje szintn feltrta a kialakult patt helyzetet. A 2001. vi vagyonkezelsi szerzds l, melyet a jogszablyi krnyezet vltozsa miatt jra kell ktni. A Kincstri Vagyon miatt a MV-nak el kell kszteni az j vagyongazdlkodsi szablyzatt. sszegzsknt a rsztvevk megllaptottk, hogy elre mutat hasznos konzultcit folytatott le a KT. Az igazi eredmny az lesz, ha a tbb mint 2,5 millird Ft bevtel megjelenik a MV Zrt. szmljn. Az a sok mellktevkenysg mely terheli a kollgkat s elvonja a figyelmet, energit s ert a napi munkavgzstl felszabadul, s ezltal a vasti kzlekeds biztonsgra szolgltats sznvonalnak nvelsre aktivizldik. A problma megoldsnak remnyt adhat mg a MV Zrt. vezetinek trgyalsa az MNV Zrt. illetkeseivel. A trgyals eredmnynek ismerett kveten hatroz a testlet az esetleges tovbbi megoldsi lehetsgekrl s a problma szlesebb krben trtn felvetsrl.

A konzultcit kveten a Vasti KT-Kerekasztal keretben tjkoztat hangzott el a MV Zrt. tulajdonban s kezelsben lv jlti ingatlanok helyzetrl. A MV Zrt. KT elnke elmondta, hogy az rdekvdelmi szervezetek rszre tadsra kerlt a trsasg tulajdonban lv dlk listja, melyrl dlvsrlsi igny esetn visszajelzst februr 29-ig kell adni a szakszervezeteknek. Krte a jelenlv MV trsasgok KT elnkeit, hogy tjkoztassk a cgek munkavllalit a MV Zrt. Jlti Ingatlan vagyonnak rendezsre tett javaslatokrl s a szakszerzetek rszre biztostott lehetsgrl. A rsztvevk trgyaltak mg a Munka Trvnyknyvnek jlius 01-tl hatlyba lp rendelkezseirl.

 

Egyttes lsen a KT s KMvB februr 21-n.

A MV Zrt. szolglati helyein a munkavllalk munkavgzsi s szocilis krlmnyeinek javtsa rdekben 2011. vben vgzett beruhzsi, karbantartsi s feljtsi munklatok teljestsrl s a munkavdelmi ellenrzsek sorn megllaptott hinyossgok megszntetsre tett munkltati intzkedsekrl konzultlt egytt a kt testlet. Tth Ferenc IGI ISZE vezet tett szbeli kiegsztst a 2011. vben elvgzett s 2012-ben tervezett feljtsi karbantartsi s beruhzsi munkkrl Az egyttes lsen rszt vettek az IGI terleti egysgeinek vezeti, kpviseli akik tjkoztatssal, szrevtelekre adott vlaszokkal egsztettk ki az rsos elterjesztseket.

Az Ingatlangazdlkodsi Igazgatsg 2011. v folyamn a munkakrlmny javt munkk mellett a munkavdelmi ellenrzsek sorn megllaptott hinyossgokat megszntet - karbantartsi s beruhzsi, feljtsi munklatokat is vgzett.

 A MV Zrt. szolglati helyein megvalsult munkakrlmny javt beruhzsi munkk kztt szerepel a 2010. vben elindtott, 2011. vben beszerzs alatt lv munka is. A 2011 vi tervbl a hatsgi, szolgltati engedlyek elhzdsa, kzbeszerzs eljrs megismtlsnek szksge miatt kevs munka kszlhetett el. Az elmarad munkk szerepelnek a 2012-13. vi beruhzsi tervekben. A kapacitsok 35%-ra van forrs.

A testletek megllaptottk, hogy sajnos 2011-ben is az elmlt vek tendencijt mutatja a tervezett munkk elvgzsnek hatkonysga. A MV Zrt. szolglati helyein a munkavllalk munkavgzsi s szocilis krlmnyeinek javtsban jelents erfesztseket s az elvgzend munklatokban prioritst kell meghatrozni.

A napirend keretben tmaknt szerepelt a 2011. vi jlti ingatlanok hasznostsbl keletkezett bevtelekrl adott tjkoztat.

 

Az egyttes lst kveten a KT elnke elterjesztsben Egyttdnts az 1956/T/2006. sz. Megllapods mdostsrl javaslatot trgyalta a testlet.

A klnflken bell rendkvli szocilis seglyekrl dnttt a testlet, 6 f rszre 155000 Ft.

Bodnr Jzsef

elnk helyettes

sajtreferens

 

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: