Kezdőoldal
 
   
 

 

Rólunk röviden :

 

a MÁV Rt-nél az üzemi tanácsi választásokat követően 1993-ban alakult meg a Központi Üzemi Tanács.

2019-s Hirlevelek:

2018-s Hirlevelek:

2017-s Hirlevelek:

2016-s Hirlevelek:

2015-s Hirlevelek:

2014-s Hirlevelek:

2013-s Hirlevelek:

2012-s Hirlevelek:

2011-s Hirlevelek:

2010-s Hirlevelek:

2009-s Hirlevelek:

2008-s Hirlevelek:

2007-s Hirlevelek:

2006-s Hirlevelek:

2005-s Hirlevelek:

 

HRLEVL

MV Zrt. KT jniusi hrlevl

MV Zrt. KT s KMvB egyttes lse, jnius 5.

A kzleked vonatveszlyeztetsek okait vizsgl projekt sszefoglal megllaptsrl Tokaji Rbert projektvezet adott rszletes tjkoztatst. Azzal kezdte, hogy llandsult stresszhelyzetben rzik magukat a vasutasok. A munkavllalk komfort rzete fleg a forgalmi terlet egyes llomsain nagyon rossz. A Pareto-elv alapjn vizsgltk a baleseteket. Az esemnyek bekvetkezsnek idpontjait kln elemeztk. sszefoglalva megllaptottk, hogy az esetek nagy rsz figyelemmel elkerlhet lett volna. a csaldi httr vizsglata kapcsn gy nyilatkozott a kollgk 1/3-a, hogy ms tevkenysget is vgez.

A veznyls beoszts vizsglata alapjn fleg a mozdonyvezetknl kell vltoztatni, mert az egyenletes leterhelssel cskkenthet a baleseti kockzat. Az ellenrzsi rendszer teljes fellvizsglata szksges, a felttelek biztostsnak krdse eltrbe kerl, a balesetvizsglatokon tlmenen elemz vizsglat is kszl a jvben.

A MV csoport vastvllalatainak idei vastbiztonsgi feladattervt Fldhzi Gyrgy, a vastbiztonsgi szervezet vezetje ismertette. Szbeli kiegsztjben hangslyozta, hogy a vasti kzlekeds biztonsgnak javtsa, a rendkvli esemnyek megelzse a cl. Az oktatsnak legyen kiemelt szerepe a feltrt esemnyek kommuniklsa, a vlsgkommunikci megszervezse a feladat. Ezt kveten rszletes tjokoztatst adtak a Gdll-Aszd kztti tehervonat siklsrl.

Msodikknt a szolglati laksokkal kapcsolatos krdsekrl megkezdett konzultcit folytatta a KT. Tth Ferenc IGI ISZE egysgvezet tblzatos sszefoglalt adott t a 2010.vi tadsokrl, a 2011-ben megkezdett munkk s tadsok llsrl. Az elhangzott szrevteleket kveten a KT megllaptotta, hogy elfogadhatatlan az a helyzet, hogy a 2010. vben kiutalsra kijellt laksokat nem lehetett eddig kiutalhat llapotba hozni. Az egyttes ls kzs felhvst fogadott el, amelyben krik a szolglati helyek zemi tancsait s a munkavdelmi bizottsgokat, hogy egyttes lsen rtkeljk szervezeti egysgk kzlekeds biztonsgi helyzett.

A klnflken bell rendkvli lethelyzetbe kerlt munkavllalk szocilis seglyrl szletett dnts.

A MV Zrt. KT soros lse, jnius 19.

Konzultci a vasti infrastruktrhoz tartoz tvkzlsi hlzatok mkdtetsi tevkenysge, illetve szervezeti kapcsolata a MV csoport zleti s funkcionlis folyamataihoz szksges informatikai s tvkzlsi rendszerekhez. A munkltat rszrl Sullay Jnos TEB igazgat, Kovcs Tibor Zoltn tvkzlsi osztlyvezet valamint a terleti kzpontok TEB osztlyainak vezeti vlaszoltak a feltett krdsekre. Tarjnyi Zoltn a TEB szakma egyik KT tagja tette fel azokat a krdseket, melyeket elz lsn az IKI vezetjnek is feltett. Sullay Jnos elmondta, hogy ismt napirendre kerlt a prhuzamossg megszntetse a tvkzlsi osztly vonatkozsban. Fel kell trni a problmkat, nemcsak tradci, de a vast zembiztonsga is megkveteli a szoros egyttmkdst a hrom szakma kztt. A krdsek az IP telefonok alkalmazsra, az optikai kbelhlzat cserjre, a GSMR projekt lehetsgeire sszpontosultak. Vlaszban a tvkzlsi osztlyvezet hangslyozta, hogy szolgltats sznvonalemelssel, a MV krnyezetet kell kiszolglni. Az IP telefonokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a pcsi terlet az Andrssy ti telefonokat kapta meg, viszont a plyavast nll szolgltatknt jelenik meg 2013. janur 1-tl, ezrt kell az egysges hlzat. Az egsz optikai hlzatot lecserlik, korszer 96 optikai szlas szerkezetre. Olyan hurkokat kell kialaktani melyek a biztonsgot, szolgljk. Kzmunka keretben fldbe tennk az j kbeleket, de nem zrjk ki egy gazdasgi elemzs szksgessgt mivel a lgkbel csere is lehet megolds. A GSMR projektekbe kell tenni mindent, mert itt csak 18%-ot fizetnk a tbbi EU finanszrozsbl valsul meg. A NISZ segtsgvel ezt tovbbra is az fogja zemeltetni, aki a felhasznl, a MV ignyeit maximlisan figyelembe veszik. A jelenlv vgrehajtsi egysgek osztlyvezeti kemnyen fogalmazva mondtk el vlemnyket, a szervezeti talakts folyamatrl, a jogi irodtl elvrt nagyobb segtsgrl, az alosztlyok rszre adott direkt feladatok kiadsrl, a kzs ramelltsrl, a keresztmetszeti tevkenysg vgzsrl, a klma s a tvkzlsi tviteli utak fontossgrl. Szinte valamennyien hangslyoztk, hogy az IKI-nek nincs terleti kapcsolata. sszegzsben Sullay Jnos hangslyozta, hogy egyetlen dolog van, amiben eurpaiak vagyunk ez pedig a biztonsg, melybl nem engedhetnk. A KT azzal zrta a konzultcit, hogy megismerve az j vllalatvezets koncepcijt, stratgiai irnyvonalt jra napirendre tzi a tmt, az IKI vezetjnek jelenltben.

Msodikknt trgyalta a KT jlti ingatlan hasznostsrl szl elterjesztst. A MV Zrt. tulajdonban lv Mlyi, Kand Klmn ti ingatlan brbeadshoz a KT azzal jrult hozz, hogy a brl brmilyen feljtsi beruhzsi munkk megkezdse eltt tjkoztatja a testletet, illetve tudomsul veszi, hogy annak kltsgei t terhelik.

A klnflken bell a MV brlaksok mszaki tads tvtelvel kapcsolatos szrevteleket trgyalta a KT.

A jnius 27.-i rendkvli KT lsen a 2012. vi I. trvny, illetve a hatlybalptetsvel sszefgg tmeneti trvny rendelkezsei kapcsn szksges munkltati intzkedsekrl kezdemnyezett konzultcit a testlet. Az lsen bemutatkozott a MV Zrt. j humnerforrs igazgatja Bnhidi-Nagy Attila. Az j Mt. hatlyba lpse utn j egyttmkdsi megllapods megktst javasolta a testletnek. A msik fontos zenet volt a vrhat tszervezs, melyben a kormnyzat marknsan meg kvnja hatrozni az talakts folyamatt. Ezt kveten dr. Br Tibor a munkagyi kapcsolatok osztlyvezetje adott tjkoztatst az zemi tancsokat rint vltozsokrl, melynek kapcsn hangslyozta a munkltatnak nem clja a munkavllalk megkrostsa csak a trvnyi szablyok betartsa. A napirendhez kapcsoldan Horvth Istvn KT elnk foglalta ssze az zemi tancsi vlaszts j trvnyi szablyozsnak vltozsait s a jlti ingatlanokkal kapcsolatos feladatokat.

Bodnr Jzsef KT elnk-helyettes KT sajtreferens

 

MÁV Zrt.:

 

 

MÁV Start Zrt.: